Ministrul Sănătății: Toți bucureștenii vor fi testați pentru Covid-19

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.03.2020 - 09:46
Victor Costache Foto: INQUAM Photos/George Calin

„Toți bucureștenii vor fi testați pentru Covid-19”, a declarat ministrul Sănătății, într-un interviu acordat Știrilor Pro TV.

SHARE

Victor Costache a precizat că pacienții diagnosticați cu noul virus vor fi internați doar în spitale dedicate tratării acestei patologii. Până la sfârșitul săptămânii vor fi stabilite cel putin 30 de unități, în toată țara.

De mâine, pacienții cu forma ușoară de boală vor fi mutați din secțiile de boli infecțioase în hoteluri, unde vor fi supravegheați de doctori.

Echipele de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” lucrează deja la finalizarea proiectului prin care toți bucureștenii vor fi testati pentru Covid-19.

„Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud.

Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

În prezent, pacienții diagnosticați cu noul virus sunt internați în cele 7 centre de boli infecțioase: 2 în Capitala și 5 în restul țării.

Pentru a evita ca infecția să ajungă și la cei cu alte boli care au rămas internați în unitățile sanitare, ministrul Sănătății spune că pacienții nu vor fi amestecați.

„Nu tratăm Covid-19 în spitale nonCovid, e pilonul de bază al strategiei pentru lupta împotriva virusului. Au fost deja pregătite spitale de boli pulmonare și se adaugă la fiecare județ un spital care va deveni spital Covid-19 sau se grupează două județe pentru a identifica un spital mai mare. La nivelul Bucureștiului s-a pregătit Colentina, care va deveni funcțional de mâine”, a declarat Victor Costache.

Totodată, pacienții cu forme ușoare nu vor fi tratați acasă, așa cum s-a întâmplat în alte țări.

„Mâine începe un proiect pilot pentru a lua presiunea de pe spitalele de boli infecțioase. Mâine, 50 de pacienți vor fi instalați în hoteluri cu camere individuale, supravegheați. Principiul de bază e să nu amestecăm pacienții și să nu-i trimitem acasă, e cea mai mare greșeală care s-a făcut în țările europene”, a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătății face un apel atât la populație, cât și la medicii să facă eforturi suplimentare în această perioadă extraordinară.

„Dacă până acum 2 luni puteam merge la vizită în spital în grup, medicii așa făceam, în momentul de față totul se schimbă.

Doar chirurgii aveau măști, acum toată lumea trebuie să poarte. Corpul medical trebuie să înțeleagă că trebuie să ne schimbăm felul în care abordăm pacientul. Guvernul va da o hotărâre mâine, prin care va autoriza producția de biocide pentru Oltchim și Farmec. Astfel va fi acoperită nevoia de dezinfectanți în toate spitalele din țară”, a completat Costache.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te