Ministrul de Interne decide soarta lui Raed Arafat într-o săptămână

DE Răzvan Chiruță | 05.12.2019 - 21:57
Marcel Vela. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul de Interne a anunțat, într-o conferință de presă, că săptămâna viitoare va avea concluzia auditului de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), condus de Raed Arafat.

SHARE

Marcel Vela a oferit această explicație ca răspuns la întrebarea referitoare la evaluarea lui Raed Arafat. Ministrul a menționat că evaluarea privește partea tehnică, fonduri, licitații desfășurate la IGSU, dar a amintit și eșecurile IGSU în perioada în care la conducerea instituției s-a aflat Raed Arafat.

„Ca ministru, am perceput că de-a lungul timpului că IGSU a avut și părți bune și mai puțin bune, cum ar fi prăbușirea elicopterului în Apuseni, cazul Colectiv, cazul Caracal. Au demisionat Radu Stroe (din funcția de ministru n.r.), după tragedia din Apuseni. După Colectiv a demisionat Ponta (din funcția de prim-jministru n.r.), după Caracal, ministrul Moga, dar la IGSU este în continuare atmosferă pozitivă și un spectacol de imagine extraordinar, fără ca cineva să încerce să afle cauzele, pentru a schimba ceva", a declarat Marcel Vela.

Ministrul a precizat că la IGSU nimeni nu s-a preocupat să afle problemele, astfel încât să nu mai existe „asemenea nenorociri și evenimente dramatice produse prin incompetența unora și altora".

„Dacă se întâmplă o dată, de 5 ori, ceva e putred în Danemarca și eu sunt preocupat să găsesc elemente ca pe viitor să nu se mai întample astfel de evenimente nefaste pentru România", a explicat Marcel Vela.

Raed Arafat a revenit în centrul controverselor la comemorarea a patru ani de la tragedia Colectiv, în care au murit 65 de tineri, dintre care doar 26 în noaptea sinistrului eveniment. La comemorarea tragediei, ziarul Libertatea a difuzat un film realizat de IGSU în noaptea tragediei, în care apare Raed Arafat vorbind calm la telefon, printre cadavre și supraviețuitorii arși, pe fondul unei dezorganizări vădite a echipelor de intervenție.

Filmul nu a fost făcut public vreme de patru ani și nici nu a fost predat anchetatorilor. Parchetul General a deschis dosar in rem (în care sunt cercetate fapte, nu persoane) pentru ascunderea de probe.

Dosarul Colectiv se află în instanță, ajungând în etapa finală. Sunt anchetați doi inspectori IGSU, acuzați că au permis funcționarea unui club în condiții improprii.

Cei trei patroni ai clubului, precum și reprezentanții firmei de artificii de la care a luat foc clubul sunt acuzați în acest dosar.

Mai este acuzat în instanță și fostul primar al sectorului IV, pe raza căruia s-a aflat clubul Colectiv, Popescu Cristian Piedone.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.