Ministrul Agriculturii: Obligativitatea ca piețele să rămână deschise, într-o nouă ordonanță

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.04.2020 - 23:01
Inquam Photos / Cristi Vescan

O nouă ordonanță militară, pe care Guvernul o va anunța miercuri, va include o prevedere privind obligativitatea administrațiilor locale de a lăsa piețele deschise, a precizat, marți seară, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

SHARE

Oros a spus că o parte din pieţe au fost închise, astfel că a făcut apel încă de la începutul crizei către administraţiile locale să lase pieţele deschise, pentru că sunt singurele locuri în care producătorii locali își pot vinde produsele, cu respectarea unor măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului.

„Dacă magazinele de colţ de stradă de 10 metri pătraţi au rămas deschise, nu văd de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Am continuat cu acest apel şi mâine o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor, cu asigurarea, desigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului", a declarat Adrian Oros, la Realitatea Plus. 

Ministrul Agriculturii a mai spus că există tot mai multe stocuri de produse alimentare la producători şi la procesatori, pe fondul scăderii cumpărăturilor făcute de populaţie şi pe fondul închiderii sistemului HoReCa: „Dacă în prima săptămână după declararea stării de urgenţă, am constatat cu toţii rafturi goale şi preţuri crescute, în ultimele săptămâni constatăm altceva: sunt foarte multe stocuri la producătorii şi la procesatorii noştri, stocuri de lapte şi produse lactate, de carne de vită, de carne de pui, de peşte, de legume, iar ei ne semnalează că nu au ce să facă cu aceste stocuri.

E o schimbare de comportament a cumpărătorilor, care reacţionează emoţional într-o situaţie de criză, este şi o volatilitate a pieţelor şi a preţurilor, în aşa fel încât au apărut aceste stocuri. Sunt foarte mulţi agenţi economici, atât procesatori cât şi producători, care lucrau cu sistemul HoReCa. Acest sistem acum s-a închis, iar stocurile se adună. De asemenea, cumpărătorii, datorită restricţiilor de circulaţie, cumpără mult mai puţin", a mai spus ministrul Agriculturii.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.