Ministerul Culturii a retras din dezbatere publică proiectul prin care CNA putea controla YouTube

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 01.05.2020 - 14:22

Ministerul Culturii a anunțat vineri că proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului a fost retras din procedura de dezbatere publică. Instituția susține că proiectul nu a parcurs proceduri de avizare la nivel guvernamental.

SHARE

Proiectul prevedea ca YouTube şi alte platforme de de videostreaming să intre sub controlul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), care să poată decide îndepărtarea de conținut. Aceasta urmează să fie "reanalizat în raport cu oportunitatea reglementării şi cu necesitatea implementării Directivei 1808/2018 privind serviciile mass-media audiovizuale", potrivit Agerpres.

Instituția susține că legea va fi modificată după consultări, inclusiv cu presa. De asemenea, Ministerul Culturii susține că proiectul nu a fost supus dezbaterii în Guvern.

"În acest sens, o eventuală transpunere a Directivei menţionate va fi supusă dezbaterii publice numai după ce vor avea loc consultări cu toţi factorii interesaţi, respectiv reprezentanţii mass-media. Precizăm că proiectul menţionat nu a parcurs proceduri de avizare la nivel guvernamental şi nu a fost supus dezbaterii la nivelul Guvernului", afirmă Ministerul Culturii.

Proiectul prevedea ca YouTube şi alte platforme de de videostreaming să intre sub controlul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), care să poată decide îndepărtarea de conținut.

Profit.ro a scris că Guvernul vrea să modifice Legea audiovizualului astfel încât serviciile de platformă de partajare a materialelor video, precum YouTube și altele similare, să intre sub supravegherea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), având nevoie de autorizare de funcționare de la acesta, iar instituția să poată decide îndepărtarea anumitor conținuturi de pe aceste platforme sau restricționarea accesului la acestea.

"În cazul în care conținutul unei platforme de partajare a materialelor video încălcă dispozițiile art. (...) și nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a pune capăt sau a interzice încălcarea și pentru a evita riscul unor prejudicii grave aduse intereselor colective ale publicului, Consiliul poate solicita: a) furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conținutul ilegal sau restricționarea accesului la aceasta sau afișarea explicită a unui avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conținut; b) furnizorilor de servicii de găzduire să înlăture, să dezactiveze sau să restricționeze accesul la o platformă de partajare a materialelor video; c) operatorilor de registre să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video", se menționa în proiectul de modificare a Legii audiovizualului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te