Melania Amuza (CEO RoPower): „Proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard în România”

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.04.2024 - 14:55
Melania Amuza (CEO RoPower): „Proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard în România” - Foto: Nuclearelectrica

Melania Amuza (CEO RoPower) a declarat că proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard de excelență în domeniul dezvoltării SMR în România și în Europa.

SHARE

Compania de proiect RoPower Nuclear anunță finalizarea cu succes a misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care validează selecția amplasamentului de la Doicești pentru dezvoltarea primului proiect SMR din România. 

Melania Amuza (CEO RoPower): „Proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard în România”

”Concluziile echipei de experți ai AIEA privind procesul de selecție a amplasamentului reconfirmă strategia și efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultimă generație în România. Salutăm eforturile AIEA și ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluarii selecției amplasamentului in conformitate  cu cele mai înalte standarde de securitate.

În acest fel, proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard de excelență în domeniul dezvoltării SMR în România și în Europa. De asemenea, suntem siguri că evaluările, recomandările și studiile actuale vor contribui și vor acționa ca un catalizator pentru proiectele SMR actuale și viitoare. Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă și mai multă încredere”, a declarat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

Printr-un comunicat de presă, Nuclearelectrica și RoPower Nuclear anunță încheierea cu succes a Misiunii de follow-up IAEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecția amplasamentului de la Doicești, planificat pentru dezvoltarea în condiții de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România. Apreciem  misiunea profesionistă și independentă desfășurată de echipa de experți a AIEA.  

"Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfășura un proces de selecție a amplasamentului din România obiectiv, fezabil și sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuări a misiunii SEED desfășurata în 2022 pentru a evalua procesul de selecție a amplasamentului, este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN față de securitate și a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuție implementarea în condiții de securitate a proiectului.

Experiența în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară." a declarat Paolo Contri, șeful echipei de evaluare și șeful Secției de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate și Siguranță Nucleară al AIEA. 

Misiunea SEED a fost solicitată de SN Nuclearelectrica pentru a evalua în mod independent procesul de selectie a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranta ale AIEA și, în consecință, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitarii de licentiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România. 

Proiectul SMR de la Doicești este dezvoltat de compania de proiect RoPower Nuclear, înființată cu acest scop de Nuclearelectrica și compania Nova Power & Gas. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te