Medicul sancționat pentru vaccinare peste rând: „După ce am luat amenda, am aruncat vaccinul”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.01.2021 - 08:11
Foto: medichub.ro

Medicul de la Spitalul Rădăuți amendat cu 5.000 de lei, la cererea Ministerul Sănătății, pentru că în centrul medical s-ar fi vaccinat 563 de persoane care nu erau eligibile neagă acuzațiile care i-au fost aduse și anunță ca va contesta amenda.

SHARE

Medicul Andrei Manta, coordonatorul centrului de vaccinare de la Rădăuți, a declarat, la Digi24, că a vaccinat persoane din cele două etape programate în perioada aceasta care așteptau la rând pentru a nu arunca doze cu ser.

“Au intervenit frustrări pentru că am primit amendă și pentru că nu am reușit să-mi fac datoria civică, morală vizavi de vaccinarea populației. Amenda a fost dată pentru că am vaccinat peste numărul de programări din ziua respectivă. Asta a și fost concluzia analizei pe care au emis-o colegii de la DSP care au venit în control.

Aveam doi programați la poarta spitalului și restul veniseră cu programări din mai multe zile din urmă care nu au putut veni să se vaccineze atunci când au fost programați.

Aveam mai multe variante. Puteam să le fac doar celor programați vaccin și restul dozelor să-l casez, puteam să-i amân pe toți în altă zi, lucru care ar fi însemnat din nou o «ilegalitate», pentru că toți pacienții care se programează în ziua respectivă și vin în altă zi sunt considerați ca fiind neprogramați. Fie puteam să fac șase doze de vaccin la cei programați și la alții dintre aceia care așteptau.

Era final de program, mai erau șase-șapte pacienți afară. Datorită lucrurilor care mi s-au întâmplat în urma controlului, am recurs la distrugerea vaccinului.

Le-am spus oamenilor să vină în altă zi sau să se reprogrameze pe platformă.

Dintr-un singur flacon se poate extrage ser pentru șase vaccinări.

Amenda nu contează deloc.

Soluția ar trebui să se rezolve la nivelul instituțiilor DSP, INSP, să ajungem la un consens, inclusiv Ministerul Sănătății, să încercăm să înțelegem că din 10 pacienți care vin la vaccinare mulți nu pot să stea la rând, fiindcă fluxul de pacienți pe acele ore pe care le petrecem în centrul de vaccinare de la ora 8.00 dimineața până la 19.00, nu pot sta atâta timp la rând”, a declarat Manta, la Digi24.

“Sunt pacienți care au fost programați cu zile în urmă și care nu au putut veni, sunt din spital, din etapa I, s-au răzgândit și nu au dorit să se vaccineze dar au revenit. Sunt pacienți pe care i-am vaccinat ca să nu aruncăm din doze”, a mai precizat coordonatorul centrului de imunizare din Rădăuți.

Doctorul a negat și că ar fi trimis SMS-uri oamenilor pentru a veni la vaccinare. Și, totodată, el a semnalat că există în continuare pacienți care prezintă dovada programării la vaccinare dar nu se regăsesc pe liste.

“Mergem mai departe și așteptăm ca DSP-ul, Ministerul Sănătății, INSP și STS-ul să recurgă la măsuri de mai bună coordonare între aceste instituții, pentru că de multe ori am observat foarte multe scăpări.

Ca exemplu, avem listă nominală de pacienți trimisă de DSP azi dimineață, avem pacienți care fac dovada programării și prezintă acea dovadă, dar nu se regăsesc pe liste, fapt care a fost raportat și de DSP în cursul zilei de astăzi și în celelalte zile de mine”, a spus Andrei Manta.

Citește mai mult pe digi24.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te