Medicul român care și-a ucis amanta în Ungaria, adus în țară. ”E prea complicat să vă explic!”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.05.2024 - 11:39
Medicul roman condamnat în Ungaria, adus în România Foro: Freepik.com - rol ilustrativ
Medicul Dan Stamatiu Foto: captură bihon.ro

Doctorul Dan Stamatiu, condamnat la închisoare pe viață după ce, în 2016, a ucis-o pe amanta lui, în Ungaria, va fi încarcerat la un penitenciar din România.

SHARE

Medicul Dan Stamatiu, acum în vârstă de 62 de ani, a comis faptele de care a fost acuzat pe 31 august 2016. El a mers la locuința iubiei sale și a împușcat-o mortal. L-a rănit și pe soțul ei care a încercat să o apere. Bărbatul, deși grav rănit, a supraviețuit, rămânând cu o invaliditate permanentă.

Totul s-a petrecut în prezența copiilor de 7 ani ai femeii. 

După ce a comis faptele, medicul a fugit în România. A fost prins și dus înapoi în Ugaria. 

Medicul român care și-a ucis amanta în Ungaria, adus în țară. ”E prea complicat să vă explic!”

Tragedia s-a produs într-un sat de lângă Nyíregyháza, unde locuia femeia împreună cu soțul și copiii ei. 

Acolo, Stamatiu i-a împușcat atât pe aceasta, cât și pe soțul ei, un bărbat de 49 de ani, de față cu cei doi gemeni de 7 ani ai cuplului. Conform presei de limbă maghiară, procurorii din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg au stabilit atunci că Stamatiu, care era șef al secție

 de pneumologie a spitalului Erzsébet Sátoraljaújhely din Ungaria, începuse în 2012 o relație cu Valéria, agent de vânzări la o firmă de farmaceutice. Căsătorită, femeia chiar a vrut să divorțeze în 2013, dar s-a răzgândit și a hotărât să rămână cu soțul ei, un antreprenor în construcții.

Citește și: Țara din Europa care ne ademenește medicii. Salariu de 8.000 €/lunar pentru specialități esențiale

Pentru a o convinge să reia relația cu el, medicul Stamatiu a continuat să o caute pe femeie fie personal, fie la telefon și prin mesaje trimise pe e-mail, dar fără succes. Pe 31 august 2016 s-a ascuns și a așteptat-o pe femeie, având la el un pistol pe care, relata la acea vreme ebihoreanul.ro, l-ar fi luat de pe piața neagră.

Recent, Curtea de Apel Oradea a admis cererea autorităţilor judiciare din Ungaria şi a dispus transferarea într-un penitenciar din România a pneumologului orădean Dan Stamatiu, încarcerat în țara vecină. 

Potrivit soluţiei postate pe portalul instanţei, judecătorii au dispus recunoaşterea şi punerea în executare a hotărârii pronunţate toamna trecută de Curtea de Apel Debreţin, care mai prevede că medicul orădean nu poate fi eliberat condiţionat decât după ce a ispăşit o perioadă de 30 ani din pedeapsă, iar ulterior are interdicţie încă 10 ani de a intra pe teritoriul Ungariei.

"Instanţa a constatat că infracțiunile au fost comise din motive ticăloase. Inculpatul nu a putut procesa nici măcar la 2 ani de la despărțirea de victimă faptul că a fost părăsit, iar acțiunile sale au fost determinate de dorința de răzbunare.

Intenția lui a fost să suprime viața victimelor. Ca circumstanţă agravantă se reţine faptul că doi copii au rămas orfani de mamă și că tatăl lor este limitat în îngrijirea lor de leziunile suferite.

Citește și: Un medic român din Irlanda a dezvăluit ce salariu are. A venit cu fluturașul. Cum e o zi de muncă?

Pedeapsa pe viață aplicată inculpatului este proporțională cu infracțiunea, suficientă pentru atingerea scopurilor pedepsei și proporțională cu gravitatea faptei și cu pericolul pe care inculpatul îl prezintă pentru societate", se menţionează pe portalul Curţii de Apel Debreţin. 

În dosar, familia femeii ucise îi cerea lui Stamatiu daune morale de 75 milioane forinţi (peste 200.000 euro), câte 25 milioane forinţi pentru soţul supravieţuitor şi respectiv pentru cei doi copii rămaşi orfani de mamă, scrie ebihoreanul.ro.

Nici în hotărârea Tribunalului Nyíregyháza şi nici în decizia Curţii de Apel Debrețin nu se face referire la despăgubiri, însă potrivit presei maghiare, fratele medicului condamnat, judecătorul orădean Oreste Stamatiu, a declarat în faţa instanţei maghiare că este dispus să achite daunele pretinse de familia victimelor.

Întrebat de jurnaliști dacă a vrut să ucidă și copiii cuplului, acesta a spus că nu a dorit să o omoare nici pe fosta lui amantă. Însă ”e prea complicat” să explice gestul său. 

El a recunoscut că urmau să se căsătorească.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te