Scandal la Craiova: Rezidenții, discriminați la cantină. Medicii au refuzat masa, din solidaritate

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.01.2019 - 14:54
Spitalul Județean Craiova, un spital uriaș, cu probleme pe măsură. Foto Inquam Photos/Bogdan Dănescu

Medicii rezidenți care fac gărzi la Spitalul Județean de Urgență din Craiova pot mânca la cantina spitalului doar contra cost, potrivit unui anunț afișat marți pe pereții spitalului. Medicii primari au anunțat că vor refuza să ia masa la cantină, din solidaritate.

SHARE

Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova au anunţat că joi vor mânca un sandwich împreună cu rezidenţii, în faţa cantinei unităţii medicale, în semn de solidaritate cu medicii rezidenţi care nu mai pot primi masă gratuită.

Reprezentanţii spitalului au explicat că decizia de a nu mai deconta mesele medicilor rezidenţi care fac gărzi nu a fost luată de conducerea instituţiei, ci de către firma care asigura serviciile de hrană.

„La iniţiativa colegului nostru din SCJU Craiova, domnul doctor chirurg Liviu Vasile, vom mânca, împreună cu rezidenţii noştri, un sandwich, în faţa cantinei interzise pentru rezidenţi! Ora de masă, 12.30! Domnul doctor e de gardă şi refuză să mai ia masa în cantină, în aceste condiţii.. E modul nostru de a ne declara solidaritatea faţă de rezidenţii care nu vor mai putea lua masa gratuit, în spital, în zilele în care sunt de gardă!!", a scris pe Facebook medicul Livia David, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

Managerul Spitalului Clinic de Urgență Craiova, Eugen Georgescu, a declarat că în unitatea sanitară sunt aproximativ 100 de medici rezidenți și că măsura ca rezidenții să plătească mâncarea de la cantina spitalului a fost luată de la 1 ianuarie, potrivit Mediafax.

„Vă rugăm să informați medicii rezidenți care efectuează gărzi în secția dumneavoastră că spitalul va asigura masa doar pentru medicii specialiști sau primari. Medicii rezidenți care doresc să mănânce la bucătăria spitalului o pot face contra cost", se arată în anunțu care a stârnit scandalul.

Anunțul este datat 8 ianuarie 2019 și este semnat de directorul medical al spitalului, Mihaela Cheie. Fotografia cu anunțul a fost distribuită intens pe Facebook în cursul zilei de miercuri.

Un medic rezident de la Spitalul Județean Craiova a explicat, pentru Newsweek România, sub protecția anonimatului, cum s-a ajuns aici. „Eu nu știu decât ce a apărut pe Facebook, acea decizie sau cum se numește în care se specifică că medicii rezidenți nu mai pot servi masa, decât contracost. Până acum puteau să servească masa și medicii rezidenți, și specialiști, și primari. Nouă nu ne-a fost adus nimic la cunoștință deocamdată, decât acea hârtie, dar probabil că trebuie să ni se comunice și oficial cum acea hârtie era adresată doar șefilor de secție”, precizat doctorul.

Tânărul rezident spune că nu apucă să ia masa în fiecare zi pentru că nu le permite timpul, dar mâncarea de la cantină nu reprezintă neapărat o pierdere.

„Nici n-avem timp să servim masa în fiecare zi. Eu sunt în unitatea de primire urgențe și, uneori, nici nu ne încadrăm cu timpul ăsta de masă în orarul cantinei. Este un orar, în care se servește micul dejun, masa și cina, dacă nu te încadrezi în orele respective... altădată. Ca părere personală, având în vedere calitatea mesei care se servea, bănuiesc că, între medicii rezidenți, nu prea o să mai meargă nimeni la cantină. Mâncarea era foarte săracă, nu era variată iar felurile care erau... erau la austeritate. Este o cantină doar pentru personal, doar pentru medici”, a adăugat medicul.

Citește și Mama a doi copii, chinuită în spital din motive birocratice

Meniul servit de firmă pentru medici costă doar 10 lei pe zi. „Există o reacție prin primsa gestului, totuși, adică e vorba de o discriminare pentru că toți suntem angajați ai spitalului, și noi, medicii rezidenți inclusiv, avem contracte de muncă cu spitalul pe perioadă determinată, într-adevăr, dar el este angajatorul nostru. Ce nu înțeleg este de ce se face această discriminare. Foarte bine că pot mânca medicii primari, gratuit, dar nu înțeleg de mănâncă rezidenții contracost, suntem toți angajații aceluiaș spital, iar noi venim la serviciu și prestăm muncă pentru spital.E doar un gest discriminatoriu că din punct de vedere al hranei nu cred că o să suferim prea mult. Probabil că până la urmă o să se desfințeze și această cantină, cred, nu știu ce să zic”, a precizat rezidentul pentru Newsweek România.

Și fără tichete de vacanță

Aceasta nu este prima discriminare de la Spitalul Județean de Urgență din Craiova la adresa medicilor rezidenți. Anul trecut acestora li s-a refuzat tichetele de vacanță.

„Eu nu înțeleg acestă decizie, cum ni s-a întâmplat de curând, că am fost singurii medici care nu au primit tichete de vacanță, în cadrul spitalului. Tot personalul a primit, toți ceilalți medici, infirmierele, brancardierii, toată lumea, cu excepția medicilor rezidenți, și se pare că acum tot noi trebuie să plătim și masa. Nu ni s-a oferit nici o explicație. Am înțeles neoficial că s-a aruncat între spital și minister, că, de fapt, noi suntem plătiți din niște fonduri ale ministerului, dar suntem angajați ai spitalului și fiind așa, o situație mai amestecată, toată lumea s-a spălat pe mâini și noi am rămas singurii fără. Nu că am suferi mult, dar e un gest discriminatoriu”, a continuat medicul rezident.

Spitalul Județean de Urgență din Craiova a fost în centrul unui scandal și în decembrie anul trecut, după ce un bărbat din oraș, angajat al companiei Ford, a scris pe Facebook că el și colegii săi le-au dus pungi cu cadouri copiilor internați la secția de Oncologie a spitalului, iar la urcarea în lift, au fost abordați de liftieră astfel: „Mie ce mi-ați adus? Nu stiți că prima plasă se dă la liftieră?"

Ancheta internă a spitalului în acest caz a stabilit că liftiera "a glumit". În cele din urmă, liftiera a demisionat, însă purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Cristina Geormăneanu, a precizat, atunci, că femeia și-a dat demisia de onoare și nimeni din spital nu i-a cerut demisia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te