Medic ATI de la Matei Balș: Din 17 august reanimarea noastră e plină cu critici COVID

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.10.2021 - 10:54
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Un medic de ATI de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” trage un semnal de alarmă asupra cazurilor care ajung acum la terapie intensivă: pacienți tineri, nevaccinați, vârstnici aduși la spital în ultima clipă, la insistențele familiei.

SHARE

Medicul Elena Copaciu trece în revistă, într-un „jurnal de front pandemic”, pacienții care au ajuns în ultima perioadă în secția de terapie intensivă a INBI „Matei Balș”, amintind că, din 17 august, secția ATI este plină cu pacienți cu COVID infectați cu varianta Delta, dublând, în acest moment, capacitatea de admisie, iar în curând se gândesc la triplare. 

„Dar nu asa se face medicina acestui secol in Europa! E vremea sa intelegem exigențe de sănătate publică și să decidem noi ca societate, ce dorim de fapt? Care ne sunt prioritățile!
Cred că noi ca popor nu am înțeles ce importantă e sănătatea! Când ești sănătos poți să îți urmezi toate visurile! Fără sănătate e mult mult mai greu!....”, scrie dr. Elena Copaciu, pe Facebook

Marți a fost prima zi în care nu au mai fost locuri pentru noi pacienți critici COVID care aveau nevoie de terapie intensivă, 27 de pacienți fiind tratați pe paturile din rezerva operațională.

Citește și: Nu mai sunt paturi libere în secțiile ATI. Se tratează bolnavii COVID critici pe paturi din rezervă | Newsweek Romania

Lista pacienților care au ajuns în ultimele zile la ATI, la „Matei Balș”

„68 de ani, singura, nevaccinata, cu simptome Covid de o saptamana, adusa de la sute de km distanta pt internare, de doi preoti din parohia sa! Direct la critici!

42 de ani, barbat, nevaccinat, miocardită virală Covid_19. Stare critică

Pacient in jur de 70 de ani, adus cu forța de familie la camera de gardă, simptomatic de multe zile, saturație în oxigen a sângelui- 60%!!...admis direct in terapie intensivă!

4 pacienti de diverse vârste internați simultan cu fenomene de miocardită virală asociată pneumoniei Covid_19 cu mutația delta.

Teolog, peste 50 de ani, cu comorbidități, nevaccinat, externat dupa cam 5 saptamani, 4 in terapie intensiva. Colegii sai de salon au fost mai puțin norocoși!

Tineri cu sau fără comorbidități, nu cred in virus și nici în vaccin, chiar cu măști de CPAP sunt foarte conectați la mediul lor profesional și rămân așa până suntem nevoiți să îi sedăm și aplicăm metode invazive pentru a menține oxigenarea la un nivel care să nu afecteze funcționarea organelor interne!”. 

Citește și: O seară la Urgențe în București | Newsweek Romania

Marți, România a anunțat că a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE, în contextul crizei COVID, și va cere cantități suplimentare dintr-un medicament pentru pacienții COVID critici. Deși spitalele sunt depășite, soluția autorităților a fost suspendarea operațiilor neurgente.

Citește și: România cere ajutorul UE în al treisprezecelea ceas, doar pentru un medicament anti-COVID și oxigen | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.