Măsurile propuse pentru elevii violenți: Exmatriculare, amenzi pentru părinţi sau detenție

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.04.2023 - 13:23
Elevi, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Pexels

În urma numeroasele incidente care au avut loc în unităţile de învăţământ, din cauza elevilor indisciplinaţi, au fost propuse diverse măsuri de sancţionare a acestora.

SHARE

Se vorbeşte despre exmatriculare parţială, centre de disciplinare, amenzi plătibile de către părinţi/reprezentant legal, paznici care să poată controla elevii în ghiozdane, nota la purtare care să influenţeze admiterea la liceu, instalarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă şi interzicerea telefoanelor mobile în şcoli.

Măsurile propuse pentru elevii violenți: Exmatriculare, amenzi pentru părinţi sau detenție

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor, a propus mai multe sancţiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima perioadă.

Ziarul de Iaşi a luat legătura cu preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, şi cu şeful filialei Iaşi a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Constantin Neagu, pentru a afla cum se poziţionează sistemul de învăţământ ieşean în faţa acestor propuneri.

Exmatricularea elevilor

Propunere FSE „Spiru Haret”: „Instituirea prin lege a sancţiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare şi exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispoziţiilor privind obligativitatea învăţământului.

Reglementare, tot în lege, a altor măsuri sancţiuni, similare celor din alte sisteme de învăţământ:

Activitate în folosul unităţii de învăţământ sau comunităţii;

Detenţia şcolară, prin care se înţelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise;

Pentru abateri deosebit de grave mutarea elevilor în centru de reeducare ce se impun a fi reînfiinţate;

Valorizare a notei la purtare în sensul de a fi luat în calcul în mod obligatoriu la admiterea la liceu ^ media de bacalaureat.”

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, spune că nu este de acord cu toate măsurile propuse de FSE „Spiru Haret”, însă susţine introducerea exmatriculării.

„Suntem de acord cu exmatricularea elevilor, fie ea şi parţială. Ideal ar fi fost să fie chiar totală, dar din cauza actelor normative pe care le avem în vigoare nu se poate, pentru că învăţământul este obligatoriu până la doisprezece clase”, precizează acesta.

„Ar fi bune centrele de disciplinare pentru cei care au, într-adevăr, derapaje grave de disciplină în relaţie cu profesorii sau colegii. Ar fi bine ca aceste centre să fie în incinta şcolilor, nu în afara lor. Dacă ducem elevul indisciplinat în exteriorul şcolii, cu siguranţă el nu va ajunge decât un simplu delincvent. Acolo, ar trebui discutat cu părinţi, cadrele didactice şi un consilier de specialitate, care să decidă dacă este necesară izolarea elevului pentru o perioadă de timp. Pentru persoanele minore, ar fi de preferat existenţa acestor centre în care să fie consiliaţi şi aduşi la normalitate, decât să fie scoşi din şcoală şi să se simtă izolaţi şi excluşi”, explică Constantin Neagu, şeful filialei Iaşi a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Cel puţin un consilier şcolar în unitatea de învăţământ

Propunere FSE „Spiru Haret”: „Normarea în fiecare unitate de învăţământ a cel puţin unui post de consilier şcolar, fără obligaţie de catedră, doar cu atribuţii şi competenţe clare în privinţa elevilor care trec prin dificultăţi în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul şcolar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinţii/reprezentanţii legali sunt sau nu de acord la solicitarea învăţătorului/dirigintelui”.

Amenzi pentru faptele elevilor indisciplinaţi

Propunere FSE „Spiru Haret”: „Instituirea, prin lege, a amenzilor plătibile de către părinţi/ reprezentant legal pentru faptele copiilor (indiferent că acestea constau în deteriorări/distrugeri ale bunurilor unităţii sau jignirea/lovirea salariaţilor acesteia) ^ cuantumuri amenzi, diferenţiate, în raport cu gravitatea faptei”.

USLIP Iaşi este de acord cu existenţa unor amenzi pentru faptele elevilor indisciplinaţi, care să fie raportate la gravitatea faptei: „Sunt de acord cu amenzile drastice pentru părinţi, adică foarte mari, dar trebuie luat şi evaluat fiecare caz în parte, în funcţie de gravitatea faptelor. Pentru fapte grave ar trebui, din punctul meu de vedere, începând cu vârsta de 15 ani, să vorbim chiar de măsuri de ordin penal”.

Controlul ghiozdanelor

Propunere FSE „Spiru Haret”: „Normarea de posturi de paznici ai unităţilor de învăţământ, nu angajaţii firmelor de bază cu care unităţile administrativ-teritoriale au contract, care să îi poată controla pe elevi în ghiozdan/rucsac de urgenţă, prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deţinerea de arme albe petarde sau substanţe periculoase/psihotrope”.

Laviniu Adrian Lăcustă consideră că paznicii ar reprezenta un nivel de filtrare a elevilor necesare doar în anumite cazuri. „Ar trebui făcut doar acolo unde este cazul, pentru că există diverse unităţi de învăţământ. Sunt unităţi unde se impune un astfel de control şi altele la care nu e necesar, implicând, totodată, şi o pierdere de timp. Deci, controlezi doar când e cazul să controlezi. Nu facem controale generalizate”, explică preşedintele USLIP Iaşi.

Instalarea camerelor de supraveghere

Propunere FSE „Spiru Haret”: „Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri şi curtea şcolii care să poată funcţiona independent de existenţa sau nu a acordului părinţilor reprezentanţilor legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât şi de către organele abilitate ale statului”.

Şeful filialei Iaşi a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Constantin Neagu, spune că în privinţa instalării camerelor de supraveghere există atât păreri pro, cât şi contra, din cauza Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR). „Personal, cred că este o soluţie bună să existe aceste filmări, dar ar trebui să aibă acces doar conducerea şcolii şi organele abilitate”, spune Constantin Neagu.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te