Mărturia tulburătoare a unei supraviețuitoare: „4 ani de la Colectiv, dar noi continuăm să ardem”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.10.2019 - 10:27
Alexandra Furnea, jurnalistă, este una dintre supraviețuitoarele tragediei din Colectiv. Ea se chinuie cu rănile infectate și după patru ani. FOTO: Facebook

Alexandra Furnea, jurnalista care a supraviețuit tragediei din Colectiv, face bilanțul celor patru ani care au trecut de la incendiu. Ea se operează pentru a 24-a oară, în Germania. Rănile ei nici acum nu s-au vindecat, din cauza îngrijirilor primite în țară.

SHARE

„Mai închid ochii o dată, iar acum nu văd decât fantomele luminoase ale becurilor din salon. Vreau să adorm înainte ca formele inofensive să devină roșiatice și să înceapă să ardă. Nu am foarte mult timp la dispoziție. Nu durează mult și începe din nou. 4 ani, îmi șoptesc, în timp ce trupul meu îmi cere liniște. 4 ani, îmi spun, în timp ce număr în gând operațiile și mă opresc când ajung la 24. 4 ani, zic cu voce tare, știind că mă așteaptă o viață întreagă de zile ca acestea, după o singură noapte în care s-a concentrat tot răul zecilor de ani de când țara noastră este la rândul ei un trup în suferință, care arde. 4 ani, în timp ce întunericul se lasă peste micul spital și aduce cu el, drept musafiri nepoftiți, spectrele în lințolii maculate ale unei nopți care nu trebuia să se termine așa. Ele se târăsc și agonizează pe pânza minții, umbre sărmane care miros urât a fum și privesc cu ochi triști, de cenușă, direct în sufletul meu. Au chip de om, dar nu mă pot uita la ele pentru că mi-e teamă că le-aș recunoaște.

30 octombrie nu a fost doar o noapte, ci a continuat și după, pe asfaltul din fața clubului, unde s-a călcat peste mâini întinse după ajutor, în spitale, unde minciunile au permis mizeriei să se ascundă în carnea noastră, ucigând, în sala de judecată, unde adevărului i se pune palma peste gură, în tot ceea ce este acum România, 4 ani mai târziu: o șansă la schimbare, ratată. 4 ani de la Colectiv, dar noi - noi toți - continuăm să ardem”, este mărturia tulburătoare a Alexandrei Furnea, pe Facebook. 

Citește AICI postarea integrală a Alexandrei. 

Citește și: Colectiv: Parchetul Militar începe urmărirea penală in rem, după publicarea filmului cu pompierii 

Parchetul Militar a anunțat, marți, că începe urmărirea penală in rem (pentru fapte), pentru sustragere sau distrugere de probe, după ce pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au ascuns filmarea cu intervenția de la Colectiv.

În această seară, are loc și marșul pentru comemorarea celor 65 de oameni care au murit în incendiul din Colectiv, organizat de grupurile civice „Rezistența” și „Corupția ucide”. 

Citește și: VIDEO Arafat: „Nu-mi înaintez demisia”. Parchetul Militar preia cercetarea în „cazul Colectiv” 

În seara de 30 octombrie 2015, peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragicul eveniment petrecut la clubul Colectiv din Bucureşti, situat în str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea un concert de lansare a unui nou album. Incendiul izbucnit în timpul concertului s-a extins rapid, soldându-se cu numeroase persoane decedate şi rănite, arată un documentar Agerpres. Tragedia din Colectiv a dezvăluit și incapacitatea sistemului medical de a gestiona asemenea evenimente, mulți dintre răniți murind din cauza infecțiilor din spitale.

 În iulie 2017, un supravieţuitor al incendiului din clubul bucureştean Colectiv a murit, iar Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 a spus că este cea de-a 65-a victimă a incendiului din Colectiv.

Citește și despre manipulările care au circulat despre Colectiv: Manual românesc de manipulare - Mâna criminală a pus focul la Colectiv 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te