Mario Iorgulescu scapă de acuzația de omor. Condamnarea de 13 ani, anulată! Decizia șocantă a ÎCCJ

DE Elena Petrescu | Actualizat: 20.09.2024 - 19:35
Mario Iorgulescu scapă de acuzația de omor. Condamnarea de 13 ani, anulată! Decizia șocantă a ÎCCJ - FOTO: Facebook(imagine cu rol ilustrativ)
Mario Iorgulescu scapă de acuzația de omor. Condamnarea de 13 ani, anulată! Decizia șocantă a ÎCCJ - FOTO: Facebook(imagine cu rol ilustrativ)

Mario Iorgulescu scapă de acuzația de omor. Condamnarea de 13 ani, anulată! Decizia șocantă a ÎCCJ. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație, iar dosarul va fi rejudecat.

SHARE

Acum 5 ani, Mario Iorgulescu, aflat sub influența alcoolului și cocainei, a provocat un accident pe Șoseaua Chitilei, ignorând culoarea roșie a semaforului și conducând cu peste 150 km/h.

A intrat pe contrasens și a lovit mortal un alt șofer.

Mario Iorgulescu scapă de acuzația de omor. Condamnarea de 13 ani, anulată! Decizia șocantă a ÎCCJ

Deși a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație, iar dosarul va fi rejudecat.

Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, a scăpat de condamnarea inițială de 13 ani și 8 luni, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a schimbat încadrarea faptei din omor în ucidere din culpă, trimițând dosarul spre rejudecare.

Citește și: Mario Iorgulescu, urmărit internațional! E condamnat la închisoare. Ce a făcut în 2018?

Judecătorii susțin că accidentul rutier a fost un „eveniment” cu „caracter imprevizibil”. „Acţiunea autorului (conducătorul auto) este asupra autovehiculului, acesta acţionând sistemul de accelerare a vitezei peste limita legală, cu consecinţa intrării în coliziune frontală cu autoturismul condus de victimă căruia i-a cauzat decesul, elemente de fapt ce au valenţele unei fapte care, din punct de vedere obiectiv şi subiectiv se încadrează în infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 Cod penal”.

Judecătorii mai arată că „infracțiunea de omor ar fi posibilă doar în situația în care autovehiculul ar fi fost folosit (...) drept mijloc în scopul suprimării vieții victimei”.

Citește și: Strategia „Mario Iorgulescu” a lui Vlad Pascu pentru a ieși din închisoare: Vrea să dispară din țară

„Elementele de fapt reţinute relevă situaţia tipică a unui accident de circulaţie care a avut drept rezultat decesul unei persoane din culpa exclusivă a conducătorului auto (inculpatul) care nu a respectat dispoziţiile legale ce

reglementează regimul circulaţiei pe drumurile publice (a circulat cu viteză excesivă, peste limita legală, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice şi a consumului de substanţe interzise)”, potrivit sursei citate.

Înalta Curte de Casație și Justiție mai menționează că infracțiunea de ucidere din culpă trebuie încradrată în forma „agravantă”, ținând cont de „gradul de pericol ridicat al faptei și periculozitatea mare a infractorului”.

Conform Codului penal, Iorgulescu riscă acum între 2 și 7 ani de închisoare.

„În acest context, Înalta Curte are în vedere că nelegalitatea constatată cu privire la lipsa de corespondenţă între situaţia de fapt şi norma de incriminare nu poate fi înlăturată prin rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs în casaţie,

deoarece implică schimbarea încadrării juridice în raport de situaţia de fapt, astfel cum a fost reţinută, dar şi individualizarea pedepsei şi a modului de executare a acesteia în funcţie de norma de incriminare ce va fi stabilită ca incidentă în cauză”, este concluzia ÎCCJ. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te