Marea Britanie afirmă că furnizează arme antitanc Ucrainei

DE Daniel Toșa | 18.01.2022 - 11:08
Marea Britanie afirmă că furnizează arme antitanc Ucrainei/FOTO: WeaponToday.com

Marea Britanie a declarat luni că a început să furnizeze Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere de o eventuală invazie, în timpul unei confruntări cu Rusia, care a masat trupe în apropierea graniței ucrainene.

SHARE

Țările occidentale spun că se tem că Rusia pregătește un pretext pentru un nou asalt asupra Ucrainei, pe care a invadat-o în 2014.

Moscova neagă orice planuri de atac, dar a declarat că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă Occidentul nu acceptă o listă de cereri, inclusiv interzicerea Ucrainei de a adera vreodată la NATO. Discuțiile de săptămâna trecută s-au încheiat fără niciun progres. Kievul a cerut țărilor occidentale arme pentru a o ajuta să se protejeze. citiți mai departe

„Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme de arme defensive antiblindate ușoare", a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în fața parlamentului, precizând că primele sisteme au fost deja livrate luni și că un număr mic de personal britanic va asigura instruirea pentru o perioadă scurtă de timp.

El nu a precizat numărul sau tipul de arme care au fost trimise, dar a spus:„Nu sunt arme strategice și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. Ele sunt pentru a fi folosite în autoapărare".

Citește și: Ce mai fac polițiștii români: accidente mortale, merg la bordel în uniformă, trafic de migranți

„Sunt arme cu rază scurtă de acțiune ...., dar cu toate acestea ar face ca oamenii să se gândească la ceea ce fac, iar dacă tancurile s-ar rostogoli în Ucraina, ar invada-o, atunci acestea ar face parte din mecanismul de apărare."

Ministrul ucrainean al apărării a salutat anunțul lui Wallace.

„Ucraina apreciază foarte mult decizia Marii Britanii de a oferi un nou pachet de securitate cu sisteme de arme ușoare, antiblindate și defensive!" a declarat Oleksii Reznikov într-un tweet.

Rusia acuză NATO că „invadează treptat” Ucraina. Putin: „Băieţi, aceasta este o amenințare reală”

Marea Britanie a avertizat anterior Rusia de consecințe grave dacă va lansa un nou asalt militar asupra Ucrainei, oferind în același timp finanțare pentru a spori capacitățile navale ale Ucrainei. citeste mai departe

Wallace a declarat că l-a invitat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, să viziteze Londra în următoarele săptămâni pentru a discuta despre criză, deși nu știe dacă rușii vor accepta.

„Diferența actuală este mare, dar nu de netrecut", a declarat Wallace, exprimându-și speranța că diplomația va prevala și adăugând: "Este alegerea președintelui (Vladimir) Putin".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.