Manifestația de la Amsterdam anti-rasism, criticată pentru nerespectarea distanțării sociale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.06.2020 - 12:39

Primarul Amsterdamului, Femke Halsema, a fost criticat marţi de oameni politici şi experţi în sănătate după ce mii de demonstranţi s-au adunat luni în centrul oraşului pentru o manifestaţie antirasism în care au încălcat regulile de distanţare socială.

SHARE

Protestatarii s-au strâns în memoria lui George Floyd, afro-americanul decedat săptămâna trecută la Minneapolis, în timpul unei arestări în forţă, dar numărul lor a crescut de la 200-300, cum era aşteptat, la mai multe mii.

Primarul din Amsterdam, Femke Halsema, membră a partidului Stânga Verde, a explicat că autorităţile oraşului au fost luate prin surprindere de participarea masivă şi nu ar fi putut interveni paşnic. Ea a apărat dreptul cetăţenilor de a demonstra.

„Văzusem cum astfel de adunări s-au transformat în evenimente de masă la Berlin şi Londra şi în oraşe din Statele Unite', dar nu a existat 'absolut niciun indiciu că (demonstraţia de la Amsterdam) va fi atât de mare”, a declarat Femke Halsema luni seară, la postul public NPO.

Olanda a raportat până acum aproape 6.000 de decese legate de epidemia de COVID-19. Autorităţile au amendat cu circa 400 de dolari încălcarea interdicţiilor privind adunările publice, însă la manifestaţia de luni poliţia a fost aproape absentă.

Demonstraţia, cea mai mare de când în Olanda au fost impuse măsuri de izolare la mijlocul lui martie, a declanşat o dezbatere în legătură cu riscul ca acest eveniment să provoace noi contagieri.

'Este exact ceea ce nu vrem' să se întâmple, a comentat Menno de Jong, virusolog la spitalul UMC din Amsterdam şi membru al al echipei naţionale de gestionare a crizei coronavirusului.

'Nu e nevoie să fii virusolog pentru a ajunge la această concluzie. Există un motiv pentru care vorbim de luni de zile despre distanţare socială. Acesta are potenţial de a fi un aşa-numit eveniment ''super-spreader''', a declarat el pentru cotidianul Parool.

La rândul său, Klaas Dijkhof, deputat al partidului VVD al premierului Mark Rutte, a scris pe Twitter că este 'nu doar furios, ci şi îngrijorat de imaginile din Amsterdam'. El le-a cerut demonstranţilor să se izoleze voluntar pentru următoarele două săptămâni.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -