Mamă și copil epileptic, umiliți la comisia de handicap: „Ne-au acuzat că am venit după bani”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.11.2018 - 09:21
Oana Vasiliu și Ronald Daniel

Oana Vasiliu, mama unui copil epileptic din Iași, a povestit, pentru Newsweek România, cum a fost umilită, alături de fiul ei, de comisia din cadrul DGASPC, unde a mers să prelungească certificatul de handicap al băiatului.

SHARE

Incidentul din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Iași s-a petrecut luni dimineață, când Oana Vasiliu și băiețelul ei, Ronald Daniel (10 ani), au mers în fața comisiei responsabile de încadrarea persoanelor cu handicap, pentru a prelungi, încă un an, certificatul copilului. După ce au trecut de psiholog, de aistentul social și de managerul de caz, care au evaluat dosarul, problemele au apărut atunci când mama și băiatul au ajuns în fața doctoriței neurolog Georgeta Oprișan, membră a comisiei. 

„La vârsta de un an, copilul a fost diagnosticat cu epilepsie generalizată idiopatică, diagnostic pus de medicii Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria din Iași, unde am ajuns de mai multe ori cu el, având crize epileptice. Sigur nu știu de la ce a apărut această boală. Medicii mi-au explicat că este posibil din cauză că a fost o sarcină gemelară, a fost născut al doilea, nașterea a fost cu probleme foarte mari, iar toate astea ar fi putut declanșa epilepsia”, povestește Oana Vasiliu. 

Femeia mai arată că „până acum, băiatul era încadrat în gradul II de handicap. La Comisie am mers, luni, pentru a reînnoi certificatul. Prima data am mers la asistentul social, care a analizat ancheta socială, s-a uitat pe fiecare act din dosar, a vorbit cu copilul, m-a întrebat ce lucrez, în câte camere locuim. Apoi, o doamnă psiholog, tot din cadrul Comisiei, a găsit o neregulă în dosar. Anume că, anul acesta, o altă doamnă psiholog de la Spitalul Socola, acolo unde am mers cu copilul când a trebuit să refac dosarul, a mărit, fără să-i facă niciun test, IQ-ul copilului, lucru care schimbă, automat, încadrarea în gradul de handicap. La acea dată, doamna doctor de la Spitalul Socola din Iași mi-a spus că s-a întâmplat această evoluție pentru că m-am ocupat de copil, că am stat lângă el la școală, că am lucrat mult cu el și că așa ar fi crescut acest coeficient de inteligență. La Comisia din cadrul DGASPC, însă, doamna psiholog a spus că acest lucru este imposibil și că, ținând cont de cum îl evaluează ea pe băiat și de cum arată actele medicale trecute, este imposibil să se întâmple acest lucru într-un an la un copil bolnav de epilepsie. Deci, și aici s-a înțeles problema medicală a băiețelului, apoi am mers cu dosarul la doamna doctor neurolog Georgeta Oprișan, iar aici au apărut problemele”, expică Oana Vasiliu. 

„M-a acuzat că sunt o mamă rea”

Mama mai povestește că medicul a evaluat dosarulul și că ar fi urmat o discuție aprinsă cu Georgeta Oprișan. „Mi-a reproșat că doamna doctor de la Spitalul Sfânta Maria, care îl supervizează pe copil, nu a scris pe actele medicale câte crize zilnice face băiatul. Ci a scris doar câte am declarat eu că face, adică opt-zece crize pe zi, și că eu mint, că nu am acte doveditoare care să constate numărul de crize. M-a acuzat că sunt o mamă rea, că am venit la Comisie ca să iau bani. Mi-a spus că trebuia să merg și la un alt medic decât cel de la Sfânta Maria la care fusesem, care să constate crizele copilului. I-am explicat că am mers la doi medici, chiar am fost interesată și de o altă opinie, că i-am dat copilului tratamentul care mi s-a indicat, că merg cu el la școală. Este elev în clasa a IV-a și stau cu el la ore, pentru a-l ajuta, copilul făcând des crize de absenteism”, mai spune ieșeanca. 

Femeia adaugă că, având în vedere diagnosticul sever al lui Ronald, nu-l poate lăsa nesupravegheat, „nici măcar când face baie, pentru că poate să cadă, se lovește cu capul de ceva și moare. Permanent trebuie să fie cineva lângă el. Eu am trei copii, pe Ronald și încă un băiețel, ei sunt gemeni, și o fată. Dar aproape permanent eu sunt lângă Ronald”. Mama mai spune că, în timpul discuțiilor, medicul Oprișan i-ar fi reproșat că a fost neglijentă  și că „ați venit aici doar să luați niște bani. De ce copilul dumneavoastră este așa rău?” 


„M-am apucat de plâns, atât de tare ne-au umilt”

Oana Vasiliu arată că, deși medicul din Comisia de la DGASPC Iași constatase că băiețelul este într-o stare gravă, refuza încadrarea lui în gradul I de handicap. „Până acum, a fost încadrat în gradul II, dar ceilalți membri ai Comisiei mi-au spus că, în baza actelor medicale, gradul corect este I și că așa ar fi trebuit încadrat și până acum”, mai spune femeia. 

Ieșeanca mai explică faptul că, în urma discuțiilor, văzând că nu se poate înțelege cu doctorul, i-a spus să semneze un document în care să își asume că starea medicală a copilului este bună: „M-am apucat de plâns, atât de rău m-am simțit umilită. Și eu, și copilul, care asista la toată această poveste și la reproșurile pe care doamna doctor mi le aducea. I-am zis că nu am nevoie de nimic, să-mi anuleze tot dosarul. Nu mai vreau nimic, niciun certificat, niciun drept de la stat pentru copil. Să își asume ea că e bine copilul și gata! Dar i-am mai spus și că voi face public totul, că nu se poate o asemenea nedreptate! Apoi, le-am spus și celorlalte doamne din Comisie, psiholog, asistent social, manager de caz, că sunt toate părtașe la această nedreptate care mi se întâmplă. După ce m-au ascultat, celelalte doamne din Comisie mi-au spus că nu se poate ca doamna doctor să nu fie de acord cu o realitate care este în actele medicale, anume că băiețelul este de gradul I de handicap. Una dintre doamne, managerul de caz, s-a întors la doamna doctor și a întrebat de ce nu e de acord, dacă ceilalți membri ai Comisiei au spus că e caz de gradul I cu însoțitor? De ce a tăiat lucruri din dosar, în mod nejustifiat?” În final, după ce au discutat între ei, membrii Comisiei au aprobat dosarul, încadrând copilul la gradul I de handicap. 

Varianta medicului: „Știți cum sunt părinții, mai interpretativi”

Newsweek România a contactat-o și pe doctorița Georgeta Oprișan, care are propria versiune referitoare la cele întâmplate azi la DGASPC Iași, negând faptul ar fi existat vreun conflict cu mama: „Pe parcursul unui an, nu a venit decât cu o internare de la Spitalul de Copii Sfânta Maria, Secția de Neurologie, și cu o scrisoare medicală de la o doamnă doctor din cadrul acestui spital. În aceste acte medicale nu este specificat numărul de crize pe care le are zilnic copilul. În funcție de acest număr, încadrarea în gradul de handicap este diferită. Dacă medical care urmărește copilul nu înregistrează numărul crizelor, nu putem face încadrarea corectă. 

Ceea ce au scris medicii care urmăresc copilul au spus că, din declarațiile mamei, copilul face un anumit număr de crize, dar nu este ceva asumat de vreun doctor, așa cum spune legea. Într-un an, doamna trebuia să aibă mai multe bilete de ieșire din spital, dar sunt doar două acte medicale recente, pe care nu este specificat numărul crizelor. Am rugat-o să aducă acte medicale cu prezența crizelor trecute de specialist.”

Medicul Oprișan mai arată că dosarul a fost aprobat ca urmare a punctajului general calculat în funcție de ce a decis fiecare specialist din cadrul Comisiei, așa cum prevede legea, neținându-se cont doar de părerea ei. „Mama a fost învățată inclusiv că își poate schimba medicul, pentru că micuțul ar putea să facă mai puține crize sau să dea randament mai bun la școală. Dar știți cum sunt părinții, mai ales când au un copil cu probleme, sunt mai interpretativi”. 

Ce primește de la stat un copil cu handicap

Până în prezent, cu un certificat de handicap grad II, copilul primea de la stat cinci călătorii gratuite cu trenul, în toată țara, împreună cu însoțitor, liber la transportul public local, cu însoțitor, alocație dublă, adică 168 de lei, și încă un sprijin financiar de 260 de lei lunar. 

„După toate discuțiile care m-au adus în starea în care să plâng pentru un drept al copilului meu, probabil văzând că și ameninț că voi face public totul, cei din Comisie m-au luat într-un birou, și-au cerut scuze pentru ceea ce se întâmplase și mi-au spus că dosarul este aprobat. Așa am aflat și că, pentru gradul I de handicap, copilul beneficiază de mai mult ajutor. Pensia lunară de handicap crește de la 260 de lei la 1.600 de lei, plus carte de muncă pentru însoțitor și celelalte drepturide până acum privind transportul public. În acest fel, mama poate sta permanent cu copilul la ore, îl poate ajuta la teme, poate evolua mult un astfel de copil. Peste șase luni, va trebui să revin la Comisie cu acte de la un medic neurolog care să îmi supravegheze, timp de trei zile, constant copilul și care să monitorizeze absolut toate crizele lui zilnice. Am întrebat și eu Comisia unde să merg pentru așa ceva, pentru că la Spitalul Sfânta Maria din Iași, de unde primisem toate actele, nu se întâmplă asta. Mi s-a răspuns să încerc la București”, mai spune Oana Vasiliu. 

În 2013, presa locală scria că inspectorii Casei Județene de Adigurări de Sănătate Iași amendat cu 54.000 de lei cabinetul medical al doctoriței Georgeta Oprișan, pentru servicii medicale raportate eronat şi documente medicale completate incorect şi incomple.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te