Lupta pentru suspendarea PUZ-urilor de sector: Primăria Capitalei a câștigat primul proces

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.04.2021 - 23:43
Lupta pentru suspendarea PUZ-urilor de sector: Primăria Capitalei a câștigat primul proces. / Foto: stirileprotv.ro

Primăria Capitalei a câștigat primul proces în care se cerea suspendarea uneia dintre hotârârile CGMB prin care au fost invalidate de Nicușor Dan cele cinci PUZ-uri aprobate de fosta administrație PSD care betonau sute de hectare de spațiu verde.

SHARE

Este vorba despre procesul care viza Planul Urbanistic al Sectorului 4, iar decizia poate fi atacată cu recurs. Pe rolul instanței sunt nu mai puțin de 8 procese de suspendare a Hotărârilor Consiliului General prin care Planurile Urbanistice de Sector au fost suspendate, 5 intentate de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, un ONG înființat în urmă cu câteva luni, și 3 de Asociația Art Metropolis, informează HotNews.ro.

Până acum, Primăria Capitalei are 8 litigii pentru suspendarea hotărârilor de anulare a PUZ-urilor:
- două procese pentru anularea hotărârii CGMB 65 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 2, unul inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, altul de Asociația Art Metropolis.
- unul pentru anularea hotărârii CGMB 66/2021 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 3, inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului.
- unul pentru anularea hotărârii CGMB 67/2021 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 4, inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului.
- două procese pentru anularea hotărârii CGMB 68 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 5, unul inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, altul de Asociația Art Metropolis.
- două procese pentru anularea hotărârii CGMB 69 de suspendare pe 1 an a PUZ Sector 6, unul inițiat de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, altul de Asociația Art Metropolis.

Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6.

”Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea din Consiliul General, USR- PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acţionează în interes public, şi nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General. Îi felicit pe consilierii municipali din partea majorităţii că s-au prezentat toţi la vot şi au rezistat presiunilor pe care le-au avut, fiecare dintre ei, de la toate aceste reţele care au făcut rău. Bucureştiul pierdea oportunităţi de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafaţă, salba de lacuri din nordul Bucureştiului. Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative. Este, deci, o victorie a societăţii civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor reţele de interese. O victorie materializată de această coaliţie PNL-USR, care are majoritatea din Consiliul General”, a declarat Nicușor Dan după suspendarea PUZ-urilor.

Pentru Sectorul 1 nu a fost aprobat un PUZ Coordonator de Sector, acesta fiind blocat în instanță de societatea civilă pentru numeroase nereguli.

Citește mai mult pe HotNews.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te