Lucrătorii din Vămi, supărați: avem un singur scaner, dar nu din acest motiv nu intrăm în Schengen

DE Stelian Negrea | Actualizat: 11.09.2023 - 17:24
Imagine cu caracter ilustrativ Foto: INQUAM Photos/Cornel Putan

Asociația lucrătorilor profesioniști din vămile din România s-a arătat extrem de nemulțumită de faptul că Newsweek România a făcut o legătură directă între neaderarea la Schengen și existența unui singur scanner în toate vămile din țară. Ne-au trimis chiar o notificare. Bățoasă.

SHARE

Articolul “Motiv să nu fim în Schengen. România are un scaner vechi pentru a combate evaziunea. Alte 15 nu merg”  a stârnit nemulțumirea Asociației Naționale Profesională a Lucrătorilor Vamali din România (ANPLVM).

Aceasta a trimis o notificare către Newsweek România în care precizează că nu este de acord cu asocierea dintre Schengen și faptul că, în toată România, este un singur scaner functional.

Articolul era bazat pe un răspuns pentru Newsweek România al Autorității Vamale Române (AVR). Aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice.

AVR și ANLVM organizează evenimente împreună. Sub egida Guvernului României.

Lucrătorii profesioniști din vămi ne acuză de reacrință

ANLVM acuză Newsweek România de necunoaștere și reacredință, cerându-ne să rectificăm ideea conform căreia nu intrăm în Schengen și pentru că Vămile au un singur scanner.

“Asociația Profesionistă a Lucrătorilor Vamali din România a luat la cunoștință, cu surprindere și nedumerire, având în Vedere prestigiul pe care și-l dorește publicația dumneavoastră, despre conținutul articolului “Motiv să nu fim în Schengen. România are un singur scanner vechi pentru a combate evaziunea. Alte 15 nu merg“ și dorim să facem următoarele precizări (…)

Citește și: Motiv să nu fim în Schengen. România are un scaner vechi pentru a combate evaziunea. Alte 15 nu merg

Asocierea activității Autorității Vamalle Române cu neintrarea în spațiul Shengen (sic!) este forțată din necunoaștere sau reacredință și vă rugăm să faceți, din oficiu, cuvenitele rectificări”.

Oficialii acestei asociații susțin că odată cu aderarea la UE România nu mai are vamă cu statele membre UE iar spațiul Schengen se referă la libertatea de mișcare a persoanelor. 

“Spațiul Schengen reprezintă o zonă de libertate de mișcare a persoanelor (în interiorul spațiului vamal al Uniunii Europene!) unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație și azil politic iar trecerea frontierelor interne poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul țării“, susțin oficialii acestei asociații.  

Opoziția puternică a Austriei împotriva aderării României la spațiul Schengen a fost întemeiată pe afirmația că fluxul de migranți ilegali care ajung pe teritoriul acestei țări trece ca prin brânză prin frontierele și vămile României. 

Citește și: De ce nu ne vrea de fapt Austria în Schengen, nici în 2024. ”Nu mai e loc de menajamente”

Aceași Asociație susține că taxele vamale sunt resursă bugetară a a UE iar modul cum se încasează este controlat permanent de Comisia Europeană. 

Adică evaziunea fiscală ce provine din faptul că în toată România este funcțional, la această oră, un singur scanner fix și nu mobil ar fi tot o treabă a UE. 

Și pe cale de consecință nu poate fi imputată Vămii. 

Angajații Vămii, singurii arestați cu zecile

Oficialii acestei asociații recunosc corupția din vămile românești și slaba dotare cu scanere. 

“În mod evident suntem conștienți că există și fapte reprobabile săvârșite de către angajați ai vămii române, probabil în aceleași procente constatate și în alte instituții de aplicare a legii și este de datoria organelor abilitate să le cerceteze, documenteze și, dacă este cazul, să le sancționeze.

Citește și: Cum ar putea România să stea în afara Schengen până în 2028. Există un „coșmar” mai mare ca Nehammer

Lipsurile mari din infrastructura de control a vămilor, inclusiv lipsa scanerelor, personalul insuficient, cu o medie de vârstă de peste 55 ani, lipsa unui sistem adecvate de recrutare și școlarizare, etc sunt un efect al marginalizării instituției vamale din ultimii ani iar consecința este, în primul rând, întârzierea procesului de vămuire, deci probleme serioase privind fluidizarea comerțului, mai ales în actuala situație dată de războiul din Ucraina”, susține notificarea acestei asociații către Newsweek România. 

Angajații vămilor au fost singura categorie de funcționari publici care au fost arestați cu zecile în același dosar de către DNA. 

Fie că a fost vorba de vămi de la granița de Vest a României, fie de cele din Portul Constanța, ceea ce a uimit la corupția din vămile românești a fost amploarea și întinderea acesteia. 

Aceștia au fost arestați alături de colegii lor de la Poliția de Frontieră în bloc. Cu elicopterele trimise de la București. 

Asociație independentă. Formată din lucrători vamali

Conform propriei pagini de internet, ANPLRV Asociatia este persoană juridică, română, de drept privat, componentă a societăţii civile, organizaţie independentă, neguvernamentală, apolitică și fără scop lucrativ.

Pot  fi  membri  ai Asociaţiei toţi angajaţii şi foştii angajaţi ai Autorităţii Vamale Române precum  și personalul   specializat   din   cadrul   firmelor   de comisionari  vamali  sau  din  cadrul  birourilor  de  export-import,  logistică sau transport ale  societăţilor  comerciale şi  oricare  alte  persoane  interesate, care acceptă prevederile  statutului asociației, semnează  şi depune o  adeziune de înscriere în asociaţie, aprobată de către Consiliul Director.

“ANPLVR se organizează și funcționează la nivel național în scopul apărării drepturilor și promovării  intereselor profesionale, economice și sociale, individuale și de grup ale membrilor săi, pentru cunoașterea, îmbunătățirea și promovarea cadrului legislativ și a imaginii instituției vamale din România.

Asociatia funcționează în strânsă interacțiune cu  conducerea Autoritatii Vamale Romane,  cu alte instituții publice precum și cu alte ONG uri. Toate raporturile de lucru cu alte entități au la bază reglementări aplicabile în vigoare”, sunt alte prevederi din statutul acestei asociații. 

De altfel, șeful actual al acestei asociații, Octavian relu Botea, a fost director general adjunct al vămii în urmă cu mai bine de zece ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te