Locuitorii din Munții Apuseni, terorizați de ATV-uri: Au distrus arii protejate. Pot risca amenzi

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.04.2023 - 18:27
ATV, imagine ilustrativă - Foto: Profimedia images

Locuitorii din Țara Moților trag un semnal de alarmă pentru ariile protejate din Parcul Natural Apuseni. Oamenii sunt revoltați că turiștii distrug ariile protejate din zonă cu ATV-urile.

SHARE

Semnal de alarmă tras de locuitorii din Țara Moților pentru ariile protejate din Parcul Natural Apuseni.

Locuitorii din Munții Apuseni, terorizați de ATV-uri

Turiștii și pasionații de off-road distrug zonele, trecând în afara drumurilor publice. Aceștia pot risca amenzi de până la 6.000 de lei.

În perioada pandemiei, numeroși turiști au luat calea Munților Apuseni și au făcut ravagii în zone superbe cu ATV-urile în special:

„Ne dorim din Apuseni, Alpii Transilvaniei, dar nouă ne place să distrugem și să murdărim tot ce prindem, pentru o oră de plăcere a unor turiști iresponsabili au de suferit ceilalți turiști care vin atât primăvara cât și în celelalte anotimpuri să se bucure de natura nu să vadă un peisaj desprins de pe lună.

În pandemie a fost raiul nesimțiților care distrug totul cu ATV-urile și mașinile de off-road. Zona Țării Moților a fost efectiv devastată”.

Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural de tip peisaj terestru) situată în România, pe teritoriile administrative ale județelor Alba, Cluj și Bihor.

În rezervațiile naturale nu este voie cu mașinile în afara drumurilor. 

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:

1).nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (1) și (2);

2).În rezervațiile naturale nu sunt permise activități de utilizare a resurselor naturale. Prin excepție, sunt permise numai acele intervenții care au drept scopuri protejarea și promovarea obiectivului pentru care au fost constituite și unele activități de valorificare durabilă a anumitor resurse naturale.

În urmă cu mai puțin de doi ani, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş, a declarat pentru Bihoreanul că şi instituţia a primit numeroase sesizări pe această temă şi că imaginile demonstrează că şoferii au încălcat legea:

„În orice arie protejată, nu doar în Parcul Natural Apuseni, este interzis accesul cu autovehicule în afara drumurilor publice. Am primit numeroase mesaje şi mail-uri vizavi de acest club, acum analizăm situaţia. Sigur, se poate pune problema de ce nu i-am depistat în timpul excursiei lor, dar din păcate suntem puţini şi nu putem acoperi non-stop toată suprafaţa parcului”, potrivit AlbaPress

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te