Liderul unui partid autonomist maghiar, amendat de Jandarmerie pentru că a organizat Marșul Secuilor

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.03.2023 - 19:26
Izsák Balázs - Foto: erdely.ma

Liderul unui partid autonomist maghiar a fost amendat de Jandarmerie pentru că a organizat Marșul Secuilor fără autorizație.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Liderul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsák Balázs, a anunţat, vineri, că în urma marşului pentru autonomie organizat, în data de 10 martie, la Târgu Mureş, ar fi primit o amendă în valoare de 1.000 de lei din partea Jandarmeriei Române, conform Agerpres.

Liderul unui partid autonomist maghiar, amendat de Jandarmerie pentru că a organizat marșul secuilor

"Documentul confirmă abordarea Jandarmeriei că legile române interzic diseminarea ideilor legate de regionalizare şi autonomie teritorială şi clasifică autonomia teritorială necesară 'pe baza criteriilor etnice' drept şovinism", a scris Izsak Balazs, pe pagina sa de Facebook.

Într-un comunicat de presă postat, vineri, pe site-ul CNS, se arată că, în data de 16 martie 2023, Jandarmeria a emis un proces verbal către Izsák Balázs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, care i-a fost trimis prin poştă, în urmă cu o zi, prin care îi aplică o amendă în valoare de 1.000 de lei.

Citește și: Magazin de top din Cluj, amendat usturător: Vindea haine falsificate de la mărci renumite

CNS a susţinut că în 10 martie, de Ziua Libertăţii Secuilor, la manifestaţia de la Târgu Mureş au participat aproximativ 1.500-2.000 de persoane şi că documentul furnizat de Jandarmerie ar fi precizat că evenimentul ar fi fost "interzis", deşi Primăria Târgu Mureş nu ar fi emis o decizie de interzicere.

Nu va plăti amenda

În comunicat se arată că preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc nu va plăti amenda şi că va ataca procesul verbal în instanţă.

De asemenea, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania a anunţat, vineri, că respinge "orice tentativă de intimidare a celor care luptă pentru autodeterminarea secuilor într-un mod legal şi paşnic", că îl susţine pe Izsák Balázs şi că va informa aliaţii internaţionali din lupta pentru autonomie, precum şi "forurile europene relevante", cu privire la această acţiune a Jandarmeriei, pe care o etichetează drept "anti-maghiară".

Citește și: Un lac secat de aproape 80 de ani, pe cale să reapară: Ploile abundente, cauza. Zona se evacuează

CNMT a promis că, dacă va fi necesar, va lua parte la viitoarea campanie de adunare de fonduri pentru achitarea amenzii aplicate lui Izsak Balazs.

În data de 10 martie, participanţii la manifestările dedicate Zilei Libertăţii Secuilor, organizate la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, au adoptat o petiţie adresată autorităţilor statului, prin care solicită Guvernului "să înceapă tratative despre statutul Ţinutului Secuiesc cu reprezentanţii legitimi ai poporului secuiesc".

Petiţia a fost depusă la Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş după ce participanţii au pornit într-un marş la care au participat câteva sute de persoane, după estimările autorităţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te