Liderii PSD şi PNL ar putea decide data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare astăzi

DE Alexandra Lupascu | 04.07.2024 - 08:11
Liderii PSD şi PNL ar putea decide data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare astăzi foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Coaliţia de guvernare ar putea decide în şedinţa de joi data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

SHARE

După ce s-au exprimat în spaţiul public pe organizarea la date diferite a acestor scrutinuri, liderii PSD şi PNL se reunesc joi să se pună de acord asupra calendarului electoral.

Luni şi marţi, premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a avut consultări cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Şeful Executivului a anunţat încă de vinerea trecută că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că "ţopăiala" pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

Liderii PSD şi PNL ar putea decide data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare astăzi

Luni, la discuţiile cu prim-ministrul au participat, pe rând, reprezentanţii USR, AUR, UDMR, SOS România, cei ai Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi cei ai PUSL. Marţi, dialogul a continuat cu reprezentanţii REPER şi cei de la Forţa Dreptei.

Reunită luni în şedinţa Biroului Politic Naţional, conducerea PNL a fost de acord, în unanimitate, ca alegerile prezidenţiale să aibă loc la termen, anume în luna noiembrie, a declarat preşedintele formaţiunii, Nicolae Ciucă.

"În unanimitate, toţi membrii Biroului Politic Naţional au fost de acord ca în continuare să susţinem desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen", a spus liderul liberal.

În contextul în care premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an, Nicolae Ciucă a subliniat că, având în vedere coaliţia guvernamentală PNL - PSD, nu era necesară invitaţia la consultări a liberalilor.

"Discuţiile care au fost solicitate de către premier au fost îndreptate către celelalte partide politice. Am văzut această retorică legată de faptul că Partidul Naţional Liberal nu a fost invitat. Păi, nici PSD nu a fost invitat.

Discuții aprinse

Ca atare, nu se pune problema să fi fost invitaţi noi sau PSD. Fiecare dintre cele două partide este reprezentat în această echipă de discuţii, de dialog cu partidele politice şi, după ce se vor fi finalizat aceste discuţii, cred că este absolut normal să avem o întâlnire în coaliţie.

Aşteptăm de la premier să avem aceste discuţii", a spus el.

Citeşte şi: Ce meserie a avut cel mai în vârstă candidat la alegerile locale? Are 100 de ani și locuiește singur

Miercuri, europarlamentarul PSD Mihai Tudose a precizat că subiectul datei alegerilor prezidenţiale va fi abordat în şedinţa coaliţiei.

"Să vedem mâine, că de asta avem mâine coaliţie. Stabilim mâine. Punctul de vedere iniţial al PSD a fost ca ele să fie la termen: sfârşitul lunii noiembrie şi turul doi în decembrie. Atunci, PNL a venit cu propunerea să fie în septembrie.

Acum, PNL a constatat că e cald. Nu ştiu... cred că mâine o să ne spună şi cum e vremea în noiembrie, octombrie. Dacă plouă, dacă e frig, dacă e zăpadă. Nu ştiu... dacă domniile lor consideră că începe şcoala sau nu.

Citeşte şi: Ciucă: „Nu avem pregătirea necesară să implementăm impozitarea progresivă”

Şi o să vedem. (...) Mâine discutăm toate variantele - şi în lumina celor discutate de preşedintele partidului, de prim-ministru cu ceilalţi actori politici", a declarat Mihai Tudose, prezent la sediul PSD.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te