Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea legii pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.
Legea are ca scop relansarea noilor linii directoare de dezvoltare de capacităţi nuclearo-energetice în România care necesită o restructurare rapidă, prin valorificarea potenţialului de redefinire a direcţiilor strategice, într-o cheie diferită de cea concepută în urmă cu peste un deceniu şi bazată, în primul rând, pe investitori ce provin din ţări aliate României, în conformitate cu prevederile Memorandumului Guvernului României nr.3/20.01.2020 cu tema "Noi politici şi linii directoare de dezvoltare a sectorului nuclearo-energetic din România".
CITEȘTE ȘI: Un furnizor nu poate refuza acordarea investigațiilor medicale pe motiv că s-au epuizat fondurile
Potrivit expunerii de motive, intrarea în vigoare a acestui acord va permite dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, de securitate şi siguranţă nucleară şi va contribui implicit la întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României, prin retehnologizarea Unităţii 1 şi extinderea capacităţii CNE Cernavodă.
Acordul vizează mai multe arii de cooperare: proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă; retehnologizarea Unităţii 1; reglementare, cercetare şi dezvoltare; schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi; pregătirea personalului.
CITEȘTE ȘI: Clanul turcilor Raim construia vile de lux pe Litoral. Aveau 3,5 milioane de euro din prostituție
După semnarea, la 24 septembrie 2019, a Memorandumului de înţelegere între România şi SUA privind cooperarea în domeniul nuclear civil, Ambasada SUA a transmis părţii române o propunere de acord interguvernamental privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Negocierile s-au desfăşurat în perioada 2019 - 2020, textul acordului fiind finalizat şi parafat în octombrie 2020, la Washington.
La data de 27 noiembrie 2020 a fost aprobat un memorandum prin care ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a fost mandatat să semneze acordul, în numele Guvernului României, iar documentul de cooperare a fost semnat la data de 9 decembrie 2020, la Bucureşti şi la 4 decembrie 2020, la Upper Marlboro, potrivit Agerpres.