Laura Codruța Kovesi, singura propunere a Parlamentului European pentru Parchetul UE

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.03.2019 - 10:18
Laura Codruța Kovesi Foto: INQUAM/George Călin

Azi se stabilește echipa de negociere cu Consiliul European. Un europarlamentar român o va reprezenta din partea PPE.

SHARE

Tot azi, Kovesi va fi audiată în dosarul deschis de Secția de Investigare a Magistraților înființată de Tudorel Toader.

„Voi reprezenta #PPE in Conferința președinților de dimineață, când se va decide cine va face parte din echipa de negociatori a Parlamentului European pentru desemnarea, în urma negocierilor cu Consiliul, a viitorului procuror șef al Parchetului European.

Citește și Universitatea Harvard: Laura Kovesi, femeia care determină schimbarea în 2019

Lucrurile stau după cum urmează: Consilul are o listă de priorități, cu reprezentantul Franței pe primul loc și doamna Kövesi pe locul doi. Parlamentul European are o altă listă, potrivit voturilor din #LIBE și #CONT, în care doamna#Kövesi este pe primul loc, iar candidatul Franței pe locul doi. Cei care vor reprezenta Parlamentul European în aceste negocieri nu au voie să devieze de la poziția dată prin vot de comisiile LIBE și CONT. Din partea Consiliului vor fi prezenți la negocieri reprezentanții Finlandei, Croației și Portugaliei, următoarele președinții ale Consiliului, care nu au candidați pentru Procurorul European.

Citește și Kovesi, citată din nou la Secţia specială de anchetare a magistraţilor

Eu voi susține ideea ca echipa de negociatori a Parlamentului să fie formată din trei persoane, ca și echipa Consiliului. În ce privește candidații, așa cum am făcut-o și în cadrul voturilor din LIBE și CONT, în calitate de eurodeputat român din Partidul Naţional Liberal și vicepreședinte al PPE, voi susține interesele României și o voi sprijini pe dna Kövesi”, a scris eurodeputatul PNL, Marian-Jean Marinescu, pe Facebook.

„Planul PE e să negocieze numirea doamnei Kovesi cu guvernul finlandez (care va asigura următoarea președinție a Consilului UE) în următoarele două săptămâni, iar în sesiunea din 26-28 martie să avem votul în plen la Strasbourg", a scris și europarlamentarul Cristian Preda.

Citește și Preşedintele Comisiei LIBE insinuează că LC Kovesi poate ajunge procuror european cu voturile PE

În țară, Laura Codruţa Kovesi va fi audiată azi, de procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în care fosta şefă DNA are calitatea de suspect. Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ al lui Sebastian Ghiţă.

Citește și Kovesi: prea multe coincidențe în dosarul meu de la secția de investigare a magistraților

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.