Lacul din România care a dispărut complet în 2024. Fenomenul se răspândește la nivel național

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.04.2024 - 21:05
Lacul din România care a dispărut complet în 2024. Fenomenul se răspândește la nivel național - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un lac din România a dispărut complet în 2024. Fenomenul care aduce moarte în jurul lui se răspândește la nivel național.

SHARE

Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă și zilele cu soare au uscat pământul și așa suferind în lipsa ploilor.

Lacul din România care a dispărut complet în 2024. Fenomenul se răspândește la nivel național

Lacurile mici au început să sece și le mor peștii, iar cele mari sunt pline doar 70%. Probleme sunt și în agricultură: în multe locuri din țară, culturile de rapiță au fost distruse complet de uscăciune.

În Ipotești - Olt, de la începutul anului a plouat în doar câteva zile. Cantitatea de precipitații căzută în acest interval a fost de 40 de litri pe metrul pătrat - adică, patru găleți de apă.

Citește și: Tunelul din Ardeal unde oamenii își pot găsi protectorul. Ce se află pictat pe perete?

Lacul din localitate a secat deja pe 40% din suprafața lui de 15 hectare. Apa se retrage cu câțiva centimetri de la o zi la alta. Acolo de unde dispare apa, apare mult pământ crăpat. Pescarii își întind undițele lângă pești morți.

Sandu Mandache, pescar: „Ăștia mărunții, din cauza oxigenului, din cauza... apa fiind mică, ăla mare mai rezistă - carasul ăla, așa, la palmă, dar astă micul cred că moare”.

Potrivit Administrației Naționale „Apele Române”, toate cele mai importante 40 de lacuri ale țării suferă de lipsa apei.

Seceta a cuprins aproape toată țara

Ana-Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale Apele Române: „Coeficientul de umplere este astăzi de 70%, cu 10% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul în principalele 40 de lacuri este astăzi de 3 miliarde de metri cubi de apă, mai mic decât aceeași perioadă a anului trecut”

Lacul Amara din județul Buzău, cu o suprafață de 800 de hectare, a dispărut complet și, în lipsa ploilor, o zonă nisipoasă a rămăs în loc. Fără apă este rău și în culturile fermierilor din zonă.

Georgian Calotă a pierdut 60 de hectare de rapiță: „Cultura este compromisă sută la sută, nu a răsărit”.

Citește și: De ce și-a dat demisia Adrian Mutu de la CFR Cluj: „ A fost o umilință prea mare”

Culturile de grâu au și ele probleme. Este secetă pedologică moderată și puternică pe suprafețe extinse din Moldova, Doborogea și Oltenia, dar și în părți importante din Muntenia și estul Transilvaniei.

Claudia Dunăreanu, director științific la Stațiunea de Cercetare Șimnic: „Deficitul de apă în stratul arabil este de 192 de metri cubi pe hectar o să fie afectate și culturile care s-au semănat în primăvară: orceagul, orzoaica, mazărea care le trebuie apă să vegeteze, să germineze”.

Potrivit meteorologilor, vremea se va menține caldă cel puțin până pe 10 aprilie și vor fi zile cu mult soare, când termometrele vor indica până 26 de grade Celisus. Abia după această primă decadă a lunii sunt posibile ploi, potrivit știrileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te