La Romsilva a revenit Moș Crăciunescu

DE Petru Zoltan | Actualizat: 11.01.2019 - 09:10
Adam Crăciunescu a fost șef al Romsilva și acum este „doar“ 
consilier al directorului regiei pădurilor

Nu există Romsilva fără uscături: fostul șef s-a întors să-l sfătuiască pe actualul.

SHARE

Pesedistul Adam Crăciunescu a revenit la vârful Romsilva, după ce, în urmă cu trei ani, a fost demis din funcția de director general pentru că a încasat sporuri ilegale de peste 55.000 euro, dar și pentru că a cheltuit peste 180.000 lei din banii Romsilva pentru a-și mobila apartamentul de serviciu. Pe filieră PSD a fost angajat pe funcția de consilier al lui Gheorghe Mihăilescu, director general al Romsilva, și șeful PSD Vâlcea.

Numele lui Crăciunescu apare și în dosarul de corupție al lui Viorel Hrebenciuc, fosta eminență cenușie a PSD care ar fi încercat să obțină ilegal de la Romsilva peste 43.000 de hectare de pădure pentru prințul Paltin Sturdza. Din această afacere ilegală, dacă aceasta s-ar fi realizat, statul ar fi fost păgubit cu peste 300 de milioane de euro.

A revenit în Romsilva pe filieră PSD

Adam Crăciunescu a fost numit la conducerea Romsilva în mai 2012, cu sprijinul politic oferit de senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul fostului premier Victor Ponta. A rezistat în funcție până în ianuarie 2016, atunci când a fost demis pentru management defectuos. În toată acea perioadă, Gheorghe Mihăilescu a fost șeful Direcției Silvice Vâlcea. Ulterior, Mihăilescu și-a continuat ascensiunea politică. A ajuns șeful PSD Vâlcea, iar, din octombrie 2018, a fost numit la conducerea Romsilva.

La propunerea partidului, Mihăilescu l-a reactivat pe Adam Crăciunescu, căruia i-a propus funcția de consilier. Surse din  Romsilva au declarat pentru Newsweek România că Adam Crăciunescu a fost numit cu susținerea senatorului Matei Suciu, de la PSD Timiș, care l-ar fi prezentat lui Liviu Dragnea.

Crăciunescu: „răutăți jurnalistice“

„Nu avea cine să mă susțină pe mine. Eu am avut rezultatele mele în viață. Am avut cartea mea de vizită. Nu am avut nevoie de susținerea lor. Nu m-a susținut PSD. Actualul director m-a solicitat dacă vreau să vin pentru că avea nevoie să întărească echipa. E de la PSD Vâlcea, dar nu are importanță. Știa cine sunt pentru că a lucrat cu mine. Astea sunt răutăți jurnalistice“, a declarat Crăciunescu pentru Newsweek România, în replică.

Întrebat care au fost motivele pentru care a revenit în conducerea Romsilva, Crăciunescu invocă dreptul legitim la muncă. „Am fost luat consilier. Dar eu nu am dreptul la muncă? Având în vedere că la vârsta mea, experiența mea, accept să fiu și mai jos (decât șef – n.r.)...“, a mai spus Adam Crăciunescu.

Totuși, Crăciunescu nu a vrut să spună ce atribuții are în calitate de consilier, pentru că s-ar fi aflat pe teren. A promis că va răspunde atunci când se va întoarce în sediul Romsilva. Adică după sărbătorile de iarnă. „Când revin, acum sunt în teren, vă aștept pe la Regie. Credeam că v-ați mai ordonat puțin atitudinea, dar rămâneți același“, l-a certat fostul șef al Romsilva pe reporterul Newsweek România.

Nici nu știe ce salariu are

Chiar dacă nu a avut timp să spună ce atribuții are în calitate de consilier, Crăciunescu a precizat că are o serie de beneficii de pe urma acestei funcții. De exemplu, Romsilva îi decontează patru bilete dus - întors pe ruta București – Timișoara. Argumentul: aceste cheltuieli ar fi prevăzute în contractul colectiv de muncă: „Contractul colectiv de muncă… le decontează conform contractului colectiv de muncă. Pot deconta patru bilete de avion pe lună. Atâta timp cât nu ai domiciliul în București. poți beneficia de acest drept. Oricine poate beneficia. E conform legii. Anumite nivele au dreptul, ca și demnitarii“.

În plus, Crăciunescu a spus că a primit și primă de sărbători, dar nu-i știe cuantumul. Nu știe nici ce salariu are. „Cred că am primit acum primul salariul. Nu știu cât e! Astea sunt răutăți, răutăți, răutăți“, s-a mai tânguit actualul consilier al șefului Romsilva.

Sute de mii de euro în conturi

Unul dintre motivele pentru care Crăciunescu nu se uită la bani este faptul că deține o avere impresionantă. Conform ultimei declarații de avere din 2016, acesta deținea peste 1.860.000 metri pătrați de teren agricol, patru vile și două apartamente. În conturi avea aproximativ 520.000 euro și 100.000 lei. Totodată, a declarat că a împrumutat 95.000 euro și 90.000 lei unor persoane fizice. Un alt împrumut, de 200.000 lei, l-a acordat firmei sale, Carpatina Forest.

Conform documentelor de la Registrul Comerțului, Carpatina Forest este deținută de Adam Crăciunescu și soția sa, Mihaela Cristiana Crăciunescu, angajată la Spitalul Municipal de Urgență Timișoara.

Separat, soția lui Crăciunescu deține un laborator privat de analize medicale pe firma MC Medical. De aici, familia Crăciunescu a primit dividende de 80.000 lei în 2016. Firma este, într-adevăr, de succes. În 2017, de exemplu, a avut venituri de aproape 1,6 milioane de lei și profit de peste 108.000 de lei cu 15 angajați.

Potențial incompatibil

Actualul consilier al șefului PSD Vâlcea, Adam Crăciunescu, se află într-o posibilă stare de incompatibilitate pentru că firma sa, Carpatina Forest, are printre obiectele de activitate „exploatarea și transportul masei lemnoase“.

Crăciunescu a declarat pentru Newsweek România că nu mai face exploatări forestiere din 2005: „Am făcut consultanță pe ea mai mult, în timp. Acum am ținut-o pe imobiliare. Nu prea mai am activitate. Am îmbătrânit și eu, nu prea mai pot. Am avut o perioadă când am avut exploatări. Am lucrat, am avut proiecte pe SAPARD. A fost perioada 2005 - 2006, când am lucrat“.

Așa, cu nu prea multă activitate, cum susține Crăciunescu, firma sa a avut venituri de 585.000 de lei în 2017, adică aproape 50.000 de lei lunar. Și a existat și profit. E adevărat, însă, mic. Chiar prea mic: doar puțin peste 5.000 de lei, adică doar 1% din venituri.

Conflict de interese în trecut

Ulterior, Crăciunescu a negat că a făcut afaceri cu lemn: „În toată activitatea mea nu m-am ocupat niciodată de lemn. M-am ocupat de agricultură, de alte lucruri“.

Într-o posibilă stare de conflict de interese s-ar fi aflat și în perioada 2013 – 2015, conform unui raport efectuat de Corpul de Control al premierului. Atunci, în calitate de director general al Romsilva, a semnat un contract cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României“ din Timișoara, deși el ținea cursuri acolo. Valoarea contractului a fost de 210.000 lei, pentru ca Universitatea să efectueze „cercetări privind elaborarea normelor tehnice în exploatațiile forestiere“. În aceeași perioadă, Crăciunescu era angajat al Universității, de la care a primit o renumerație de 67.510 lei.

Prima „misiune“, de reprezentare

În 2012, Adam Crăciunescu a fost numit la șefia Romsilva și urma să primească un salariu echivalent cu cel al unui secretar de stat. Consiliul de Administrație a decis atunci ca, pe lângă salariu, să îi dea și alte drepturi bănești. De exemplu, i s-a dat un spor de 25% pentru vechime, spor pentru condiții de stress – 30%, spor pentru titlul științific de doctor – 15%, indemnizație de grad profesional de 588 lei lunar, dar și un spor de fidelitate. Potrivit raportului de control, Crăciunescu a primit peste 250.000 lei, adică în jur de 55.000 euro. 

Azi, Adam Crăciunescu este doar consilierul șefului Romsilva. În prima sa „misiune“ de serviciu a fost trimis de șeful PSD Vâlcea și director al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, să participe la înscăunarea lui Zaharia Șandru în funcția de șef al Direcției Silvice Caraș - Severin. La ceremonia de învestire au participat mai mulți pesediști de frunte din Caraș. Printre aceștia, deputatul Luminița Jivan și prefectul Matei Lupu.

Achitat în dosarul lui Hrebenciuc

Adam Crăciunescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat. Acuzațiile i-au fost aduse în dosarul de corupție al lui Viorel Hrebenciuc care, împreună cu deputatul Ioan Adam și senatorul Ilie Sârbu, ar fi încercat să obțină 43.227 de hectare de pădure revendicate ilegal de Paltin Sturza. Prejudiciul estimat a fost stabilit la peste 300 de milioane de euro.

Conform rechizitoriului, „începând cu anul 2013, inculpatul Crăciunescu Adam a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul suspectului Sîrbu Ilie, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare“.

Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut fapta în dosarul retrocedării a 43.000 de hectare de pădure

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat pe Adam Crăciunescu în mai 2018. La solicitarea Newsweek România, Adam Crăciunescu a spus că a fost achitat pe toate liniile. „Nu e o decizie definitivă. Nu vedeți că a fost un dosar politic? Ce pot să zic? Nu s-a confirmat absolut nimic. Eu am intrat acolo ca să dea bine. De unde să îl știu pe Hrebenciuc? Îl știam ca dumneavoastră, îl știam ca oricare. Nu am avut o relație personală cu dânsul“, a declarat Crăciunescu.

Hrebe și fiul și-au recunoscut faptele

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În fața magistraților de la Curtea Supremă, Hrebenciuc și-a recunoscut faptele. El le-a declarat judecătorilor că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimb, fostul deputat urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

„Am vrut să intru în actul adiţional cu nume propriu, dar, având în faţă un posibil scandal mediatic, l-am rugat pe fiul meu să-mi dea o firmă. Fiul meu a fost extrem de reticent. Am insistat şi, din nefericire, Andrei a cedat. Regret că l-am implicat pe fiul meu în această problemă“, le-a spus magistraților
Viorel Hrebenciuc.

La fel ca tatăl său, Andrei Hrebenciuc, și-a recunoscut faptele. Acesta le-a spus judecătorilor că este lector universitar. „Am fost invitat la Stanford University, unde am cunoscut laureaţi ai premiului Nobel. Îmi asum consecinţele faptelor mele şi nu vreau să fiu considerat o victimă a tatălui meu. Îmi asum consecinţele. Recunosc toate infracţiunile“, a spus Hrebenciuc junior.

Ulterior, Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar fiul său la doi ani cu suspendare. Tot doi ani de închisoare cu executare a primit și fostul deputat Ioan Adam. Nici aceste pedepse nu sunt definitive.

Socrul lui Victor Ponta, fostul senator Ilie Sârbu, actual vicepreședinte al Autorității de Audit de la Curtea de Conturi a României, a fost acuzat de sprijinirea grupului infracțional organizat și folosirea influenței în partid pentru a obține foloase necuvenite. Însă partea de dosar care îl privea pe Sârbu a fost disjunsă, urmând ca procurorii anticorupție să finalizeze investigația. Nu au mai reușit și, la finalul lunii iulie a acestui an, faptele din dosar s-au prescris.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te