La ce truc apelează sportivii olimpici pentru a câștiga medalii? Dispozitivul, folosit de diabetici

DE Alexandra Lupascu | 11.06.2024 - 08:16
La ce truc apelează sportivii olimpici pentru a câștiga medalii? Dispozitivul, folosit de diabetici Foto: olympic.md (fotografie cu caracter ilustrativ)

Sportivii olimpici, inclusiv maratonistul olandez Abdi Nageeye, folosesc un nou instrument care speră să le sporească şansele de medalie în această vară: monitoare minuscule care se ataşează pe piele pentru a urmări nivelul de glucoză din sânge.

SHARE

Monitoarele pentru glucoză sau CGM au fost dezvoltate pentru a fi utilizate de către pacienţii cu diabet, dar producătorii lor, conduşi de Abbott (ABT.N) şi Dexcom (DXCM.O), caută, de asemenea, oportunităţi în domeniul sportului şi al bunăstării.

Jocurile Olimpice de la Paris, care încep pe 26 iulie, reprezintă o oportunitate de a prezenta tehnologia - chiar dacă nu există încă nicio dovadă că aceasta poate stimula performanţa sportivă.

"Văd o zi în care CGM va fi folosit cu siguranţă în afara diabetului într-un mod important”, a declarat Jacob Leach, directorul de operaţiuni al Dexcom.

La ce truc apelează sportivii olimpici pentru a câștiga medalii? Dispozitivul, folosit de diabetici

Pacienţii cu diabet zaharat rămân obiectivul comercial al specialistului CGM, a declarat el pentru Reuters, dar Dexcom lucrează, de asemenea, cu cercetătorii la o viitoare utilizare pentru optimizarea performanţelor sportive. El nu a dorit să dezvăluie detalii.

Piaţa CGM valorează deja miliarde de dolari datorită cererii din partea bolnavilor de diabet, care folosesc plasturii adezivi pentru piele de mărimea unei monede, cu o legătură Bluetooth cu un smartphone, în loc de a preleva sânge prin intermediul unui beţişor de deget. Citirile îi ajută să determine dacă au nevoie de o doză de insulină.

În martie, dispozitivul Stelo de la Dexcom, destinat persoanelor cu diabet în stadiu incipient care nu iau insulină, a devenit primul CGM care a primit aprobarea în SUA pentru a fi cumpărat fără prescripţie medicală. Lansarea este planificată pentru vara acestui an.

Abbott a introdus un produs CGM pentru utilizatorii sportivi amatori şi de elită fără diabet în Europa încă din 2020 şi l-a sponsorizat pe marele maratonist kenyan Eliud Kipchoge şi echipa sa din 2021. Sportivii de top şi personalul lor au folosit CGM pentru a optimiza aportul caloric şi intensitatea antrenamentelor în timp ce se pregătesc pentru evenimentele sportive.

Abbott a declarat că vizează piaţa consumatorilor non-diabetici.

Luni, a obţinut aprobarea SUA pentru dispozitivul Lingo şi aplicaţia pentru smartphone pentru sănătate şi bunăstare, fără prescripţie medicală, disponibile în Marea Britanie din ianuarie la un cost de 120-150 de lire sterline (152-190 de dolari) pe lună.

Ce câștiguri are compania

Tot luni, Abbott a obţinut autorizaţia în SUA pentru sistemul său Libre Rio, fără prescripţie medicală pentru persoanele cu diabet care nu au nevoie de insulină, pentru a concura cu Stelo de la Dexcom.

Vânzările gamei FreeStyle Libre de la Abbott, cele mai frecvent utilizate CGM-uri, au crescut cu 23%, până la 5,3 miliarde de dolari în 2023, datorită cererii din partea pacienţilor cu diabet care apreciază uşurinţa în utilizare şi precizia monitorizării.

Dexcom a înregistrat o creştere a veniturilor în 2023 de 24%, până la 3,6 miliarde de dolari.

Firma de cercetare GlobalData preconizează că piaţa CGM pentru lifestyle ar putea creşte cu aproape 15% pe an pentru a ajunge la 9,9 miliarde de dolari până în 2031, parţial determinată de utilizatorii de medicamente pentru scăderea în greutate, cum ar fi Wegovy, care caută gadgeturi med-tehnologice pentru a sprijini eforturile de slăbire.

Alţi cercetători de piaţă estimează că piaţa globală CGM, inclusiv utilizarea pentru diabetici, cu furnizori precum Medtronic (MDT.N) va creşte cu 9-10% anual în cinci ani.

PREGĂTIREA PENTRU PARIS

Maratonistul olandez Nageeye, care a câştigat argintul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a declarat că el şi antrenorii săi monitorizează glicemia ca indicator al energiei disponibile în organism, parte a căutării sale pentru o „alergare fără efort”.

Utilizarea CGM l-a îndrumat pe Nageeye, care s-a calificat pentru Paris, să lucreze la modelele de somn şi de alimentaţie, astfel încât să folosească un minim de energie în timpul antrenamentelor.

"Aceasta este energia ta, de fapt, acesta este combustibilul tău. Trebuie să monitorizăm asta", a declarat Nageeye. Echipa sa a fost sponsorizată de Abbott din aprilie 2021.

Înotătoarea australiană Chelsea Hodges, care a câştigat aurul la ştafetă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a declarat că CGM-urile au ajutat-o să remedieze crizele de epuizare extremă şi ameţeli în timpul antrenamentelor de anduranţă, prin ajustarea aportului caloric şi a timpilor de antrenament.

Ea a vorbit cu Reuters în timp ce se pregătea pentru Paris, dar şi-a încheiat recent cariera de înotătoare din cauza unor probleme la şold.

Citește și: Cine e singurul luptător român care a cucerit medalii olimpice de toate culorile. E în Hall of Fame

În timp ce companiile văd în gadgeturi un potenţial de creştere, oamenii de ştiinţă din domeniul nutriţiei sportive văd un domeniu de cercetare promiţător.

"O mare ghicitoare pentru sportivii de anduranţă a fost întotdeauna: mă antrenez suficient de mult sau mă antrenez prea mult? Se pare că, cu ajutorul CGM-urilor, avem o mai bună înţelegere", a declarat profesorul asociat Filip Larsen de la Şcoala suedeză de sport şi ştiinţe ale sănătăţii.

Larsen, care este, de asemenea, directorul ştiinţific al firmei de consultanţă în domeniul performanţei sportive svexa a declarat că firma a analizat datele CGM colectate de mai mulţi sportivi şi echipe. El a precizat că svexa nu este sponsorizată de niciun producător de CGM.

Larsen a avertizat, totuşi, că nu există încă prea multe date ştiinţifice validate privind modul de optimizare a rutinelor unui sportiv cu ajutorul CGM-urilor.

"Majoritatea cercetătorilor nu vă pot da răspunsuri exacte. În cinci ani, vom şti de 10 ori mai multe decât ştim acum".

Dar domeniul este plin de teste şi experimente, inclusiv lucrări privind lentilele de contact pentru măsurarea glucozei.

Ce spun specialiștii

Dieteticianul sportiv Greg Cox, profesor asociat la Universitatea Bond din Australia, a lucrat cu înotători, inclusiv Hodges şi canotori, triatlonişti şi atleţi.

Rezultatele unui studiu realizat de echipa sa pentru a testa modul în care consumul insuficient de calorii pentru a susţine intensitatea exerciţiilor fizice ar afecta valorile glicemiei sportivilor de anduranţă au fost neconcludente până în prezent şi a declarat că sunt necesare mai multe cercetări în domeniul CGM.

Atât Cox, cât şi Larsen şi-au exprimat scepticismul cu privire la consumatorii non-diabetici care utilizează tehnologia pentru sănătate şi fitness fără consiliere profesională.

Citește și: Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas

"Ceea ce văd pe reţelele de socializare este că oamenii normali şi sănătoşi se sperie atunci când au mâncat o banană şi glicemia lor creşte foarte mult timp de o oră. Acest lucru este complet aşteptat şi este un răspuns normal", a declarat Larsen.

Liderul de piaţă Abbott a declarat pentru Reuters că înţelegerea oscilaţiilor glicemiei este esenţială pentru gestionarea metabolismului pentru o viaţă mai sănătoasă.

„În timp ce vârfurile de glucoză sunt normale la persoanele sănătoase, ştim, de asemenea, că faptul de a avea mai puţine vârfuri şi prăbuşiri frecvente şi mari ale glicemiei este asociat cu îmbunătăţirea energiei, a dispoziţiei, a concentrării, a somnului şi reduce pofta de mâncare”, a declarat un purtător de cuvânt.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te