Kovesi a câștigat procesul cu Inspecția Judiciară. Ex-șefa DNA nu a săvârșit abateri disciplinare

DE Octavia Constantinescu | 25.03.2019 - 15:12
Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA

 Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă a respins, luni, solicitarea Inspecției Judiciare de a o sancționa pe Kovesi. Decizia este definitivă. Inspecția o acuza pe Kovesi de abateri disciplinare care ar fi fost săvârșite în peroada în care Kovesi a condus DNA.

SHARE

Cei cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins recursul Inspecției Judiciare, după ce Secția de Judecători a CSM a respins solicitarea Inspecției de a o sancționa pe fosta șefă a DNA. Motivul pentru care Inspecția Judiciară a solicitat acest lucru pe motiv că Laura Codruța Kovesi și-ar fi trimis consiliera, judecător, să facă un control la două structure din teritoriu subordinate DNA.

Decizia instanței a fost luată cu trei voturi împotrivă și două pentru admiterea solicitării Inspecției Judiciare, judecătorii care au făcut opinie separate fiind Corina-Alina Corbu şi Maria Hrudei. Ceilalți trei judecători din acest complet sunt George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia și Eugenia Pușcașiu.

„Cu majoritate, Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva Hotărârii nr.5P din 13 iunie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.5/P/2018. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 martie 2019. Cu opinia separată a doamnelor judecător Corina-Alina Corbu şi Maria Hrudei în sensul următor: Admite recursul declarat de Inspecţia Judiciară şi casează în parte hotărârea atacată.

MAI CITEȘTE: VIDEO Kovesi a câștigat nominalizarea pentru funcția de procuror-șef european. Primele declarații

Admite, în parte, acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară şi, în temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei procuror Kovesi Laura Codruţa – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data săvârşirii faptei – sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeaşi lege.

Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate în privinţa respingerii, ca neîntemeiată, a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Laura Codruţa Kovesi – procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data săvârşirii faptei – sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.g) din Legea nr.303/2004”, se arată în minuta completului de cinci judecători.”

Tot luni Laura Codruța Kovesi este citată și la un alt complet de cinci judecători de la Curtea Supremă, fiind vizată de un dosar în care se judecă refuzul fostei șefe a DNA de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă pe tema alegerilor prezidențiale din 2009.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te