Klaus Iohannis, în Parlamentul European: Europa mai multor viteze nu este o soluție

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.10.2018 - 13:05
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în plenul Parlamentului European din Strasbourg, că avem nevoie de o Uniune Europeană care să nu lase în urmă nici un stat și nici un cetățean și că Europa mai multor viteze nu este o soluție.

SHARE

„Uniunea Europeană a fost marcată de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimul deceniu, de provocări multiple, care ne-au testat coeziunea și unitate.Principala constatare pozitivă  e că există un element care ne unește: identitatea europeană bazată pe valori, principii, și interese comune.  O UE puternică nu trebuie realizată în detrimentul unității. Avem nevoie de o UE care nu lasă în urmă nici un stat și nici un cetățean (...) Idei precum Europa cu mai multe viteze sau a cercurilor concentrice nu reprezintă o soluție”, a declarat președintele în cadrul dezbaterii despre viitorul UE.

Klaus Iohannis a mai vorbit și despre summitul de la Sibiu, despre care e încrezător că va fi un moment important pentru consolidarea unui viitor comun. „Sunt încrezător că summitul de la Sibiu va reprezenta un reper în proiecția unei UE mai puternice, mai coezive și mai democratice. Summitul e un moment important pentru consolidarea fundației acestui viitor: comun, democrativ, optimist. Viitorul UE se poate face doar cu implicarea activă a cetățenilor. (...) Dacă e necesar, să ne adaptăm și recalibrăm instrumentele pentru a atinge acest ideal”, a adăugat șeful statului.

Președintele a subliniat și faptul că noile realități impun o dezvoltare și consolidare a proiectului european și în nici un caz o repunere în discuție a principiilor fundamentale și că este nevoie de de măsuri și decizii cuprinzătoare, care să garanteze participarea tuturor statelor membre pentru o „Eurozonă mai puternică și competitivă”.

Acesta a precizat și că, pentru România, aderarea la Zona Euro și Spațiul Schengen reprezintă obiective fundamentale.
„Sărbătorim 25 de ani de piață internă. Nu putem să ne imaginăm UE fără piața unică și fără cele 4 libertăți fundamentale. Avem nevoie de o piață internă funcțională, competitivă și incluzivă. (...) Europa este și trebuie să rămână un lider internațional în multe domenii. (...) Nu putem fi cu adevărat relevanți global dacă nu reușim să influențăm semnificativ mediul din vecinătatea noastră. Păstrarea statelor vecine ancorate ferm în valorile europene depind și de capacitatea npastră de a ne îndeplini angajamentele în raport cu ele.” a adăugat Klaus Iohannis.
La Strasbourg, Klaus Iohannis are o întrevedere cu Antonio Tajani și o întâlnire de lucru alături de preşedintele Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, reprezentantul Preşedinţiei austriece la Consiliul UE şi liderii grupurilor politice din PE. Șeful statului va avea o întâlnire cu preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te