Juncker: Europa are nevoie să respire cu doi plămâni

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.09.2018 - 14:09
Foto: Getty Images

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, marți, că Europa trebuie să respire cu doi plămâni „unul în est și altul în vest”. Prezent la Summit-ul „Iniţiativa celor Trei Mări", Juncker a accentuat nevoia de cooperare și cea de a folosi o limbă comună.

SHARE

„Ceea ce faceţi aici este complet pe linia a ceea ce încearcă să facă Uniunea Europeană. (...) Europa trebuie să respire cu doi plămâni, unul de est şi altul de vest. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va rămâne fără suflare şi am senzaţia că Uniunea noastră începe să rămână fără suflare. 

Aşadar trebuie să punem mai mult decât oricând accent pe virtuţile cooperării, în sensul de a folosi o limba comună pentru est şi pentru vest. 

Sprijinim această iniţiativă şi vă încurajăm să deschideţi noi căi de comunicare între cei doi plămâni ai continentului şi, de asemenea, între nord şi sud, pentru că numai astfel vom putea îndeplini şi pune în aplicare un proiect drag tuturor europenilor, indiferent unde trăiesc, în est, vest, nord sau sud. Conectivitatea europeană este de o importanţă capitală. Sprijinim toate lucrurile, toate iniţiativele adoptate aici şi toate ideile", a declarat Jean Claude Junker.

Citește și: Trump, mesaj pentru Inițiativa celor Trei Mări: SUA rămâne un partener dedicat 
Oficialul european a subliniat că UE alocă bani pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru a putea călători "mai iute şi mai uşor", pentru alimentarea cu energie şi gaze naturale, dar şi pentru alte proiecte de investiţii, potrivit Agerpres.

Citește și: Premierul Dăncilă, absent de la Summitul celor Trei Mări, la care participă 14 înalți reprezentanți 
El a subliniat însă că este absolut necesară respectarea statului de drept, deoarece "investiţiile nu au niciun sens în absenţa respectării statului de drept".

Dăncilă a ratat întâlnirea cu Juncker! Șeful Comisiei Europene a plecat, după ce a așteptat-o 
Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, luni şi marţi, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.