Jocul Liei Savonea pentru a o susține pe Dana Gîrbovan la Ministerul Justiției

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.08.2019 - 16:52
Lia Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii. FOTO: nquam Photos / Octav Ganea

Lia Savonea, președinta CSM, a organizat o ședință-fulger, luni dimineață, în care, în mai puțin de un minut, a stabilit elibarea din funcție a Danei Gîrbovan, propunerea Vioricăi Dăncilă pentru a prelua ministerul Justiției.

SHARE

Ședința de luni a CSM are o miză importantă, prin faptul că Dana Gîrbovan, judecător în cadrul Curții de Apel Cluj, poate fi propusă oficial de PSD pentru funcția de ministru al Justiției doar dacă iese din magistratură. În aceste condiții, mișcarea rapidă a Liei Savonea, despre care presa a scris, în repetate rânduri, că este apropiată de cercul social-democraților, a venit în sprijinul lui Gîrbovan, sprijinită, în acest fel, să facă rapid pasul în afara magistraturii, pentru a-și pregăti traseul spre ministerul Justiției.  

La finalul săptămânii trecute, Viorica Dăncilă anunța că Ana Birchall va fi remaniată de la ministerul Justiției, varianta pregătită de PSD fiind Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, o asociație cu un număr neclar de membri și care, în ultimii doi ani, a susținut, o serie de modificări toxice făcute de coaliția de guvernare în zona justiției.

De exemplu, la dezbaterile din Comisia „Iordache” privind înființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, Dana Gîrbovan, în numele asociației sale, a susținut, în Parlament, necesitatea acestei secții extrem de controversate. Reamintim că Secția Specială a fost motiv de proteste în rândul magistraților din toată țara, fiind criticată inclusiv în raportul GRECO din acest an.  

Dana Gîrbovan a scris, luni, pe Facebook că „azi, 26 august 2019, la ora 9.00, am inregistrat la Sectia pentru judecatori a CSM solicitarea de a se lua act de demisia mea din magistratura. In toata activitatea de judecator am spus ceea ce am crezut si am crezut in ceea ce spun, chiar daca nu era pe placul unei majoritati de moment. Odata ce am acceptat de principiu propunerea de a conduce Ministerul Justitiei, mi se pare firesc sa imi dau demisia din magistratura, pentru ca procedura efectiva de numire sa poata fi initiata.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.