Joaca de-a evacuarea la Spitalul Foișor. Primul ordin, dat în martie și retras în aprilie

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.04.2021 - 15:05
Joaca de-a evacuarea la Spitalul Foișor. Primul ordin, dar în martie și retras în aprilie. Foto Inquam Photos/Sabin Cîrstoveanu
Joaca de-a evacuarea la Spitalul Foișor. Primul ordin, dar în martie și retras în aprilie. Foto Inquam Photos/Sabin Cîrstoveanu

Evacuarea pacienților din Spitalul de Ortopedie Foișor din București, pentru a-l transforma într-o unitate suport COVID-19, a fost decisă inițial încă din 26 martie. La începutul lui aprilie, Ministerul Sănătății s-a răzgândit. Pe 9 aprilie, s-a revenit asupra deciziei.

SHARE

Ministerul Sănătății a emis pe 26 martie primul ordin pentru transformarea Spitalului de Ortopedie Foișor în unitate suport pentru pacienții cu COVID-19. 

„Conducerea spitalelor care au capacităţile de investigaţie şi tratament minime prevăzute în anexa nr. 1 are obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, să asigure personalul medical necesar pentru complinirea la cerinţele încadrării în nivelul corespunzător dotării tehnice şi să aprobe proceduri interne pentru consultul multidisciplinar, acolo unde acestea lipsesc”, este menționat în ordinul din martie.

Citește și: Rusia și SUA trimit nave de război în Mare Neagră. Kremlinul amenință cu război „pe scară largă”

Ministerul a revenit asupra deciziei pe 2 aprilie, când printr-un nou ordin modifică lista spitatelor suport COVID și scoate dintre acestea Spitalul Foişor din București. 

Decizia este din nou schimbată pe 9 aprilie, de data aceasta printr-un ordin al Departamentului pentru Situații de Urgență, documentul fiind semnat de Raed Arafat și avizat de ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu,

Unitatea medicală este operaţionalizată ca să primească pacienţi infectaţi cu Sars-COV 2. În aceeași zi, spitalul a fost evacuat, iar acțiunea stârnit un scandal public.

Citește și: Circul evacuării Spitalului Foișor, bâlbele autorităților și conspiraționiștii

De ce a fost eliminat Spitalul în 2 aprilie

Decizia eliminării Spitalului de Ortopedie Foișor din București are legătură cu o intervenție a managerului unității, Ioan Cristian Stoica.

Conducerea Spitalului Foişor s-a adresat în 2 aprilie Ministerului Sănătăţii şi a explicat motivele pentru care unitatea nu poate primi pacienţi COVID, precizând că nu îndeplineşte condiţiile prevăzute în Ordinul care include lista spitalelor şi unităţilor de dializă COVID.

„Conform celor menţionate de Ordinul 434/2021 din 26 martie 2021, criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular «Foişor», fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis sau de perturbare a întregii activităţi a spitalului, care este eminamente ortopedică, prin monoprofil”, se arată în documentul adresat Ministerului Sănătăţii şi semnat de managerul spitalului, de directorii medical şi financiar-contabil şi de şefii de secţie.

Citește și: Spitalul Foișor către MS, pe 2 aprilie: Nu îndeplinim condițiile pentru a fi spital COVID

Aceştia argumentează punctual de ce nu îndeplinesc condiţiile impuse prin ordinul MS.

În ceea ce priveşte condiţia de „acces 24/7 la laborator (analize uzuale menţionate în anexa nr. 1.3, care pot fi asigurate inclusiv prin analizoare point of care) şi la o platformă diagnostică cu radiologie convenţională, eventual computer tomograf cu eliberarea rezultatelor inclusiv de la distanţă”, reprezentanţii spitalului precizează că acesta nu este spital de urgenţă, că are doar tură de dimineaţă la laboratorul de analize medicale şi că are radiologie şi CT doar în prima parte a zilei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te