Circul evacuării Spitalului Foișor, bâlbele autorităților și conspiraționiștii

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.04.2021 - 08:39
Circul evacuării Spitalului Foișor, bâlbele autorităților și conspiraționiștii. / FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Circul evacuării Spitalului Foișor, bâlbele autorităților și conspiraționiștii. / FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Circul evacuării Spitalului Foișor, bâlbele autorităților și conspiraționiștii. / FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Circul evacuării Spitalului Foișor, bâlbele autorităților și conspiraționiștii. / FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Din cauza situației pandemice, Spitalul Foișor a fost evacuat, ca în vreme de război, peste noapte, pentru a fi transformat în centru COVID. Deficiențele de organizare, bâlbele autorităților și un grup de protestatari conspiraționiști au transformat însă operațiunea în circ.

SHARE

Pacienți evacuați în miez de noapte în pijama, acoperiți cu pături și, chiar, cu mașini particulare. Fiind cu membrele imobilizate, unii au fost nevoiți să plece în portbagaj, neavând loc într-o mașină normală. Iar slaba organizare s-a transforma într-un adevărat circa media în momentul în care în fața spitalului a ajuns un grup de protestatari conspiraționiști. 

Spitalul Foișor a fost anunțat vineri la ora 11:00, iar la ora 19:00 managerul încă nu întocmise actele necesare

"Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate", arată Ministerul Sănătății, precizând că Spitalul Foișor a fost anunțat vineri la ora 11:00, iar la ora 19:00 managerul încă nu întocmise actele necesare.

"Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 de pacienți COVID-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București", subliniază Ministerul Sănătății, care califică drept "regretabilă" situația creată în această seară.

"Spitalul Foișor a fost informat vineri dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate", arată Ministerul Sănătății.

De ce a fost transformat Spitalul Foișor în centru COVID

Transformarea Spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de vineri.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților COVID-19 îngrijirea de care au nevoie, arată instituția condusă de Vlad Voiculescu.

De asemenea, Spitalul Foișor are 200 de paturi cu oxigen, dintre care 90 ar putea fi folosite pentru patologia COVID-19.

Cine s-a ocupat de evacuare și unde au fost transferați pacienții

Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan Dinu din cadrul UPU-SMURD București, arată Ministerul Sănătății. Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.

Ministerul Sănătății spune că va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția.

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pt intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu.

Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță, arată Ministerul Sănătății.

Explicațiile lui Raed Arafat despre situația de la Foișor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, într-un mesaj postat pe Facebook, decizia de a transforma Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Foişor în spital COVID, argumentând că există în unităţile de primiri urgenţe pacienţi cu infecţia SARS-CoV-2 în stare gravă, care aşteaptă un loc, în condiţiile în care în care unităţile COVID din Capitală sunt pline.

"Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă a fost răspunsul clar, nu sunt locuri, nici la Terapie Intensivă, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului", a afirmat medicul.
 
El a arătat că, vineri dimineaţă, a primit un telefon de la managerul Spitalului "Sfântul Pantelimon", care a cerut ajutor, spunând că 18 pacienţi sunt în stare gravă în unitatea de primiri urgenţe a spitalului, iar în acest context, dincolo de transferurile care au fost făcute la spitale din provincie, autorităţile au fost nevoite să găsească alte soluţii.
 
"La acest moment avem cel puţin două spitale de urgenţă din Bucureşti transformate total pentru COVID: Sfântu Ioan şi Spitalul Judeţean Ilfov. Astfel, transformarea încă unui spital de urgenţă în spital COVID putea să impacteze foarte serios cazurile de urgenţă non-COVID care vin la aceste spitale, cum e Floreasca, Universitar, Elias ş.a.m.d. Mai mult, aceste spitale deja au secţii în interiorul lor care preiau pacienţi COVID. Aşa că ne-am îndreptat către un spital care nu primeşte urgenţe decât mai puţin şi care are operaţii programate şi care poate fi transformat şi care să aibă o secţie de terapie intensivă cu un număr mai mare de paturi”, a explicat şeful DSU.
 
Arafat a arătat că Spitalul Foişor are 21 de paturi ATI şi 200 de paturi cu oxigen, dintre care 90 ar putea fi folosite pentru patologia COVID-19.
Pacienţii internaţi la Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti sunt transferaţi, vineri seară, la alte unităţi medicale sau externaţi, întrucât acest spital va primi, de sâmbătă dimineaţă, pacienţi cu infecţie COVID-19. "Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată", a arătat Raed Arafat. "Îmi pare rău pentru toată această situaţie, o facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu. Patru pacienţi de la Spitalul de Ortopedie Foişor, care va fi transformat în spital COVID, vor fi transferaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a declarat, pentru News.ro, medicul Bogdan Opriţa, care a precizat că 10 pacienţi de la Spitalul Foişor vor fi trimişi la unităţi sanitare din Capitală.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, despre situaţia de la Spitalul Foişor: Este cât se poate de revoltător

”Este cât se poate de revoltător, am discutat cu medicii, cu asistenţii medicali din spital, cunosc, m-au sunat aparţinători care erau în drum către Bucureşti, au fost anunţaţi pe seara târziu să vină să-şi ia pacienţii pentru că vor fi externaţi . La cei care au fost operaţi acum 3-4 zile şi nu au complicaţii nu ar fi aşa o problemă, problemă este că sunt pacienţi care au complicaţii, infecţii,  chiar azi ştiu de un pacient operat, au fost operaţi şi ieri pacienţi, cu complicaţii, cu risc de tromboze, trebuie supravegheaţi, sunt la pat, este cât se poate de revoltător pentru că oamenii nu au fost anunţaţi din timp, termenele astea milităreşti, de tip sacadat, militar-fanatic, altfel nu-mi închipui, nu se pot admite în sistemul de sănătate, pentru că au consecinţe grave”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor, pentru News.ro.

”La ora 19:30, toată lumea ştia, erau disperaţi medicii că nu toţi pacienţii aveau numărul de telefon menţionat în foaia de observaţie, nu toţi răspundeau la telefon dintre aparţinători, le-a fost foarte dificil, au fost anunţaţi să externeze tot, să evacueze tot. Abia după intervenţia presei cei din Minister şi domnul Arafat au început să discute cu alte spitale să le  facă loc, au încercat şi medicii, ei şi-au dat seama, unii dintre pacienţi pur şi simplu nu puţeau fi externaţi, şi medicii au încercat să ia legătură cu alte unităţi medicale din Bucureşti, nu găseau loc, nu-i primea nimeni, în foarte multe dintre unităţile sanitare din Capitală care au şi secţii de ortopedie, acolo sunt pacienţi Covid, nu mai aveau locuri”, a afirmat el.

Jandarmeria Bucureşti: Un grup de persoane a îngreunat evacuarea pacienţilor de la Spitalu Foişor

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) precizează, în legătură cu situaţia din zona Spitalului 'Foişor', că scopul măsurilor luate de jandarmi este acela de a crea condiţiile normale de siguranţă pentru personalul medical şi pacienţii care sunt transferaţi.

"În zona spitalului s-a strâns un grup de persoane, care prin acţiunile desfăşurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienţi şi nu a respectat măsurile de ordine publică şi protecţie luate de jandarmi în acest context", se arată într-o comunicare a DGJMB.

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te