James Rosapepe, fost ambasador SUA: Biden are o „experiență profundă” cu România, îi pasă de ea

DE Elena Andrei | 09.11.2020 - 22:20
sursă the baltimore sun

Pentru prima dată în istoria relaţiilor dintre cele două ţări, va exista un lider la Casa Albă care are o „experienţă profundă” cu România, despre care ştie foarte multe, a declarat luni James Rosapepe, fost ambasador al Washingtonului la Bucureşti.

SHARE

Acesta a subliniat că lupta împotriva corupţiei în România va rămâne o prioritate pe agenda SUA în timpul viitoarei administraţii a preşedintelui democrat ales Joe Biden

Poziţia administraţiei preşedintelui ales Joe Biden în privinţa luptei împotriva corupţiei în România va fi una „foarte fermă”, a spus Rosapepe, într-o discuţie pe Zoom iniţiată, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, de organizaţia nonprofit Alianţa, cu sediul la Washington, pentru a marca împlinirea a 140 de ani de relaţii diplomatice între SUA şi România.

Rosapepe a reamintit că Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România în timpul administraţiei lui Barack Obama, este acum un consilier apropiat al lui Joe Biden, adăugând că „oamenii ştiu că lupta împotriva corupţiei era o prioritate a agendei sale” când acesta reprezenta SUA la Bucureşti, chiar în perioada când actualul preşedinte ales era vicepreşedinte la Casa Albă.

„Nu e nicio îndoială că va rămâne foarte sus pe agenda Administraţiei Biden în relaţia cu România. Vestea bună e că România a făcut, evident, multe progrese”, a mai spus fostul ambasador din perioada 1998-2001.

Rosapepe a afirmat totodată că „nu există niciun dubiu” că „Administraţia Biden va dori şi va încerca să aibă relaţii foarte bune cu România”. „Şi asta deoarece SUA în general vor să facă acest lucru, dar şi pentru că Joe Biden în special cunoaşte România şi îi pasă de ea. Şi are, evident, consilieri ca ambasadorul Gitenstein, care ştie România chiar mai bine decât el”, a afirmat diplomatul.

„Cred că marea schimbarea odată cu venirea preşedintelui ales Joe Biden la Casa Albă în ianuarie va fi că, pentru prima dată în istoria relaţiilor SUA-România, va exista un preşedinte al SUA care are o experienţă profundă cu România. Cred că acesta este cel mai important lucru”, a declarat Rosapepe.

„Când eram ambasador la Bucureşti , îmi amintesc că pe atunci senatorul Joe Biden a venit în România, în septembrie 1999, pentru a mulţumi conducerii României pentru sprijinul oferit NATO în timpul războiului din Kosovo. Eram ambasador de aproape un an şi am fost surprins şi sunt încă uimit de cât de bine îi ştia pe mulţi dintre liderii din România. Îi ştia mai bine decât îi ştiam eu. Nu ar trebui să subestimăm cât de multe ştie despre România”, a precizat el, adăugând că Joe Biden a vizitat de patru sau cinci ori România de-a lungul anilor.

În privinţa Visa Waiver, Rosapepe a spus că Joe Biden a fost un susţinător puternic al acestui program. El a explicat că o posibilitate pentru a se elimina vizele de călătorie pentru români în SUA ar putea fi ca programul Visa Waiver să fie inclus în planul general de reformă a sistemului de imigraţie pe care Administraţia Biden îl va susţine foarte ferm.

„Sunt foarte multe priorităţi acum – economia, criza sanitară – pentru a şti când se va putea întâmpla asta. Dar cred că se vor face mari eforturi pentru reforma imigraţiei în general şi cred Visa Waiver ar putea face parte din asta”, a completat fostul ambasador.

În domeniul securităţii, James Rosapepe se aşteaptă ca viitoare administraţie Biden „să continue rolul puternic pe care NATO îl joacă în apărarea Europei, care include prezenţa militară în România şi Polonia”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te