Italieni școliți fictiv în România, asistenți medicali în UE. Percheziții la o școală postliceală

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.02.2024 - 12:11
Asistenți medicali, școliți fictiv la Reghin Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

O școală postliceală sanitară din România a ajuns în vizorul Poliției. Acolo au fost școliți fictiv cetățeni italieni. Ulterior le-au fost eliberate diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene.

SHARE

Timp de 5 ani, o școală postliceală sanitară din România a școlit fictiv cetățeni italieni care au primit ulterior diplome de asistenți medicali. Elevii nu știau limba română. 

Polițiștii au făcut percheziții la școala respectivă. Au descoperit că este vorba despre o adevărată rețea infracțională. Liderul grupului este un italian. Întreaga afacere era făcută cu acordul și implicarea directorului școlii și a mai multor funcționari din această unitate de învățământ.

Italieni școliți fictiv în România, asistenți medicali în UE. Percheziții la o școală postliceală

Este vorba despre Școala Postliceană Sanitară ”Eugen Nicoară” din Reghin, conform unor surse judiciare. 11 italieni au obținut diplome false la școala rescpectivă. 

La sediul IPJ Mureș vor fi aduși la audieri elevi italieni, liderul grupului, care este un italian, 2 profesori ai școlii, secretarul școlii, directorul școlii, 2 funcționari de la Inspectoratul Școlar Județean Mureș și 1 persoană de la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România - Filiala Mureș.

Citește și: Țara unde asistenții medicali din România sunt primiți și fără să știe limba. 4.000 € și cazare

”La această oră, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române efectuează 12 percheziții domiciliare, în județele Ilfov și Mureș, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, față de mai multe persoane cercetate.

Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit că, începând cu anul 2019 și până în prezent, la nivelul unei școli postliceale, ar fi fost dezvoltat un mecanism ilegal, constând în școlarizarea fictivă a unor cetățeni italieni (care nu cunosc limba română și care nu s-au prezentat la cursuri și stagii de practică), urmată de eliberarea de diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene.

În cauză, vor fi puse în executare mandate de aducere emise pe numele a 8 persoane, în scopul depistării acestora și conducerii la sediul unității de poliție, pentru aducerea la cunoștință a calității procesuale, a drepturilor și obligațiilor aferente și audierii.

Citește și: O fostă asistentă medicală a devenit om de afaceri. Face buchete de flori pentru evenimente

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La acțiune participă polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice și Serviciul pentru Intervenţii și Acţiuni Speciale.

Totodată, aceștia beneficiază de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Criminalistic și Serviciului pentru Acțiuni Speciale - I.P.J. Mureș”, a transmis Poliția Română.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te