ÎPS Teodosie, „vândut” de șefii BOR la pelerinaj: nu l-au însoțit, iar Trinitas nu a transmis slujba

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.12.2020 - 11:34
Patraiarhul și IPS Teodosie / ziaristii.com

În materie de imagine, Biserica Ortodoxă Română a făcut un joc dublu: a susținut, inițial, pelerinajul la peșterea Sfântului Andrei, însă a ignorat evenimentul religos când se prefigura o participare redusă, deci un eșec. Perdantul principal pare să fie Teodosie Tomitanul.

SHARE

Pelerinajul la Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, care ar fi trebuit să aibă loc ieri dimineață, a reprezintat un eșec în planul imaginii pentru Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie. Au participat doar 300 de oameni în contextul în care, în 2018, a fost vorba de 20.000 de persoane.

Pe drumul care ducea spre peșteră, polițiștii și jandarmii i-au oprit pe șoferii veniți cu mașini personale și le-au pus în vedere că nu au voie să participe la acest eveniment la care, anul acesta, au putut lua parte doar localnicii.

În final, frica de COVID și rațiunea au ținut marea majoritate a oamenilor acasă.

În urmă cu 5 zile, când IPS Teodosie părea în avantaj, BOR i-a fost alături.

Să ne amintim că, în urmă cinci zile, IPS Teodosie dădea un mesaj de forță cerându-le preoților din Arhiepsicopia Tomis să participe la slujba de la Peștera Sfântului Andrei. Și, desigur, să mobilizeze – prin exemplul lor – enoriașii.

IPS Teodosie a trimis o scrisoare violentă primului ministru în care susținea că Orban îi persecută pe creștini. Detalii AICI.

Biserica Ortodoxă Română a apărat și binecuvîntat gestul de frondă a lui IPS Teodosie. Asta, deși era evident că pelerinajul nu poate respecta condițiile de igienă și distanțare impuse de pandemia de COVID.

Detalii AICI.

Cum s-a topit sprijinul BOR

Sprijinul BOR pentru IPS Teodosie a continuat și miercuri. Patriarhia Română a solicitat autorităţilor să permită, "în mod excepţional", credincioşilor să meargă în pelerinaj la Peştera Sf. Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, cu respectarea normelor sanitare: "O excepţie necesară pentru un caz excepțional", a spus BOR.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Victor Bănescu, a susținut că „cultele şi credincioşii sunt beneficiarii libertăţii religioase garantată prin Constituţie”.  

Greu de spus când au reevaluat situația reprezentanții de frunte ai BOR și au decis să se distanțeze de un eveniment religios la care eroniașii nu vor participa.

Cert este că niciun înalt ierah nu l-a însoțit pe IPS Teodosie la slujba ținută la mănăstire. Slujba nu a fost transmisă de televiziunea Trinitas ce aparține de BOR. Slujba a fost transmisă doar audio pe canalul de FB al Arhiepsicopiei Tomisului.

Site-ul ortodoxinfo, care a spijinit puternic demersurile lui Teodosie, a și titrat: „BOICOT al ierarhilor români față de pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei. Trinitas Tv nu a transmis Sf. Liturghie”.

Din modul în care s-au desfășurat evenimentele putem trage o concluzie: BOR a încercat să se alăture campaniei IPS Teodosie când aceasta părea că are succes la public (enoriași). Când a fost clar că nu va exista niciun câștig de imagine a făcut pasul în spate.

Citește și: Teodosie nu poate justifica 110.000 euro

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te