Iohannis: „Sărbătoarea Hanuka, dramatică, pe fundalul suferinţelor războiului provocat de teroriști”

DE Alin Crișan | Actualizat: 14.12.2023 - 20:11
Iohannis: „Sărbătoarea Hanuka, dramatică, pe fundalul suferinţelor războiului provocat de teroriști” - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Iohannis: „Sărbătoarea Hanuka, dramatică, pe fundalul suferinţelor războiului provocat de teroriști”.

SHARE

Sărbătoarea Hanuka 5784, care în aceste zile îi aduce împreună pe evreii de pretutindeni, este dramatică pentru că se desfăşoară pe fundalul suferinţelor şi a pierderilor de vieţi omeneşti, într-un război provocat de atacurile teroriste asupra Statului Israel, a transmis, joi, preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj adresat cu prilejul ceremoniei de Hanuka de la Templul Coral.

"La întâmpinarea uneia dintre cele mai importante sărbători religioase iudaice Hanuka 5784, transmit cele mai calde urări de pace şi prosperitate conducerii Comunităţii evreieşti din România - Cultul Mozaic, precum şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti din ţara noastră. Sărbătoarea luminilor, întruchipată de lumânărele aprinse care împodobesc braţele menorei în templul Coral din Bucureşti, precum şi templele şi sinagogile din întreaga lume, vă aduce împreună, îmbrăţişând în solidaritate şi speranţă sensul profund al celebrării de Hanuka.

Iohannis: „Sărbătoarea Hanuka, dramatică, pe fundalul suferinţelor războiului provocat de teroriști”

Este dramatică sărbătoarea care în aceste zile îi aduce împreună pe evrei de pretutindeni, se desfăşoară pe fundalul suferinţelor şi a pierderilor de vieţi omeneşti, într-un război provocat de atacurile teroriste asupra Statului Israel", a arătat şeful statului în mesaj.

Citește și: Iohannis: „Balcanii de Vest trebuie să ajungă în UE”

El a menţionat că luminile menorei se aprind în memoria victimelor, menţionând că trebuie să se facă tot posibilul pentru ca astfel de atrocităţi să nu se mai întâmple niciodată.

"Astăzi, luminile menorei se aprind nu doar în memoria victimelor, ci şi ca simboluri ale conştiinţei noastre care nu-şi poate găsi liniştea decât în hotărârea de a face tot posibilul pentru că astfel de atrocităţi să nu se mai întâmple niciodată.

Citește și: Război Israel-Hamas. Liderul Hamas, aproape de armistițiu cu Israelul pentru eliberarea ostaticilor

Istoria este, din păcate, marcată de Holocaust, de extremisme, de violenţă şi xenofobie, de totalitarisme şi ură, manifestări în faţa cărora ne trebuie cu toţii să ne găsim forţa de a ne opune. 

Fie ca sărbătoarea de Hanuka 5784 să aline durerile familiilor, celor care au căzut victime inocente ale urii şi ale violenţei şi să ne călăuzească spre lumina biruitoare umanităţii în comuniune şi pace", a mai transmis Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te