Iohannis, primul șef de stat UE premiat de Consiliul Atlantic din SUA: România, un exemplu de urmat

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.05.2024 - 08:05
Iohannis, primul șef de stat UE premiat de Consiliul Atlantic din SUA: România, un exemplu de urmat - Foto: Profimedia images

Iohannis, primul șef de stat UE premiat de Consiliul Atlantic din SUA. Președintele Klaus Iohannis a fost onorat miercuri seară la Washington D.C. cu premiul pentru Distinguished International Leadership ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic.

SHARE

Iohannis a acceptat distincția ca pe o recunoaștere a conducerii României în cadrul NATO și al parteneriatului cu Statele Unite în ultimii 20 de ani.

Iohannis, primul șef de stat UE premiat de Consiliul Atlantic din SUA: România, un exemplu de urmat

"România şi poporul român au luat decizii îndrăzneţe, curajoase şi hotărâte pentru a consolida ţesutul democratic al societăţii noastre, pentru a fi la înălţimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică şi pentru a transforma ţara noastră într-o ancoră a stabilităţii strategice, a prosperităţii şi a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a subliniat importanţa strategică a regiunii, evocând un discurs al actualului preşedintele al SUA, Joe Biden.

"În 2011, vicepreşedintele Joe Biden a fost pe aceeaşi scenă, pentru a primi acelaşi premiu şi a susţinut o declaraţie foarte puternică privind angajamentul Americii în Europa Centrală. El a spus: 'A sosit timpul pentru Europa Centrală.

Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Aţi arătat că sunteţi pregătiţi pentru provocările noastre comune, dornici să le faceţi faţă şi capabili să le rezolvaţi.

De aceea, în America, nu ne mai gândim la ceea ce putem face pentru Europa Centrală, ci mai degrabă la ceea ce putem face împreună cu Europa Centrală'", a amintit preşedintele României.

Rolul României în Flancul Estic al NATO

În acest sens, a vorbit de războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi de modul în care au reacţionat statele NATO din regiune.

"Ţările noastre au avut capacitatea să acţioneze unitar, cu hotărâre şi să reprezinte o forţă puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în acelaşi timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale.

Nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra şi de a respinge acest oribil atac rusesc", a detaliat Klaus Iohannis.

România, „un prieten adevărat” pentru milioane de ucraineni

El a susţinut că România "s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina".

Preşedintele Iohannis a amintit că peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut graniţa în România căutând refugiu, siguranţă şi liberă trecere.

Foto: Facebook/Klaus Iohannis

"Aproape 40.000 de copii învaţă acum în sălile de clasă româneşti. Milioane de tone de asistenţă umanitară au trecut în Ucraina prin şi din România.

România a ajutat, de asemenea, Ucraina să menţină o linie economică vitală, valorificând conexiunile noastre maritime unice şi facilitând tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale - aproximativ 70% din exporturile de cereale ucrainene, prin porturile româneşti de pe Dunăre şi Marea Neagră", a mai spus preşedintele.

Iohannis a adăugat că toate aceste eforturi "continuă, atât timp cât este nevoie", pentru că România este conştientă de "rolul cheie" pe care îl are în a ajuta Ucraina să obţină victoria şi pacea, "să reuşească economic şi să se integreze în Uniunea Europeană".

De asemenea, Klaus Iohannis a transmis, în discursul său, mesajul că România a abordat cu seriozitate apelul - "ce poate face America împreună cu Europa Centrală".

Klaus Iohannis, primul şef de stat european onorat cu Distinguished International Leadership Award

Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu Distinguished International Leadership Award, în cei 24 de ani de la înfiinţarea Consiliului Atlantic, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Consiliul Atlantic din SUA a decis să acorde acest premiu preşedintelui României "ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european", arată aceeaşi sursă.

Printre personalităţile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Award se numără preşedinţii Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joseph R. Biden Jr. (2011) - actualul preşedinte al SUA, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008).

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip "think tank", fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale.

Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţi care au contribuit la consolidarea relaţiei transatlantice în toate dimensiunile sale - politică, economică, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te