Iohannis: Nu am aflat adevărul despre Revoluţie. Vinovații nu au fost pedepsiți

DE Adelina Sahlean | 16.12.2019 - 14:25
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la şedinţa solemnă a Parlamentului care marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie, că „nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989".

SHARE

"Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru justiţia română", a spus Iohannis. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit luni, într-o şedinţă solemnă pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie, fiind prima dată când parlamentarii comemorează evenimentele din decembrie 1989 la momentul începerii acestora la Timişoara.

Iohannis a afirmat, luni, în discursul ţinut la şedinţa solemnă a Parlamentului, că după 1990 au existat iniţiative prin care a fost onorată memoria celor care şi-au dat viaţa în decembrie 1989: s-au denumit străzi, s-au construit monumente, s-au organizat evenimente.

"Cu un singur lucru am rămas însă datori: nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989. Jerta şi sacrificiul românilor care au stat cu piepturile goale în faţa gloanţelor, a tancurilor şi a celor mai îngrozitoare forme de tortură nu pot rămâne fără răspuns la întrebrările fundamentale care vizează Revoluţia", a spus Iohannis.

El a adăugat că "statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru justiţia română".

Klaus Iohannis a mai spus că aflarea adevărului e o necesitate pentru victime şi urmaşii lor, pentru români, pentru viitorul nostru comun.

"O democraţie veritabilă este construită pe bazele adevărului şi ale dreptăţii, iar această restanţă majoră a justiţiei române reprezintă o fantomă care ne va urmări multă vreme de acum încolo. Aşadar justiţia trebuie să stabilească adevărul şi să îi tragă la răspundere pe cei vinovaţi", a susţinut el.

”Doar împreună vom reaşeza valorile în societatea noastră! În ultimii ani, tentativele disperate ale unor politicieni de a promova cultura minciunii şi de călca în picioare principiile şi valorile europene au eşuat lamentabil. Folosind un drept câştigat prin sânge, votul, românii au trasat clar direcţia pe care ţara noastră trebuie să o urmeze. Este un drum de la care nu avem voie să ne mai abatem!”, a declarat preşedintele Iohannis.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -