Iohannis: Intensificați refacerea rezervei personalului militar. Românii nici nu vor să audă. De ce?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.04.2024 - 14:02
Iohannis: Intensificați refacera rezervei personalului militar. Românii nici nu vor să audă. De ce? - Foto: Facebook
Iohannis: Intensificați refacera rezervei personalului militar. Românii nici nu vor să audă. De ce? - Foto: Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport.

SHARE

"Apărarea cetăţenilor noştri este una dintre obligaţiile fundamentale ale statului român.

Nu poate fi însă garantată siguranţa oamenilor, în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă.

Iohannis: Intensificați refacerea rezervei personalului militar. Românii nici nu vor să audă. De ce?

Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea şi perfecţionarea militarilor noştri şi pentru a creşte nivelul de interoperabilitate cu forţele aliate.

În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria naţională de apărare şi pentru a moderniza infrastructura de transport", a spus preşedintele, în cadrul evenimentului "ROMÂNIA - NATO, 20 de ani", desfăşurat la Palatul Cercului Militar Naţional.

Citește și: Europa se pregătește de război cu Rusia. Franța și Germania vorbesc de mutarea la economia de război

De ce românii nu sunt atrași să urmeze cariera militară?

În contextul în care amenințarea Rusiei la adresa Europei este în continuă creștere și tot mai multe voci oficiale, inclusiv diplomați de rang înalți din Europa, dar și experți militari din SUA avertizează cu faptul că „bătrânul continent” ar putea experimenta un nou mare război în anii următori, tot mai multe state se pregătesc de război. Nu și România.

Citește și: Al Treilea Război Mondial e aproape. Avertismentul șefului diplomației UE: „Rusia ameninţă Europa”

Tot mai multe țări europene, precum Germania, Franța, Olanda și Belgia, încep să ia în considerare reintroducerea stagiului militar obligatoriu, dar în România situația este complet diferită. 

Citește și: Șeful Armatei Române: Populația să se pregătească de război. Moldova, următoarea victimă a lui Putin

Generalul (r) Virgil Bălăceanu atrăgea atenția că România are la dispoziție sub 2.000 de rezerviști voluntari, în timp ce Polonia, spre exemplu are aproape 40.000.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani sunt categoric împotriva unei asemenea măsuri. Potrivit unui sondaj, 72% dintre aceștia resping revenirea la stagiul militar obligatoriu, iar doar 11% susțin introducerea acestuia.

De asemenea, în proporție de 77%, tinerii refuză ideea unei pregătiri minime în caz de război.

Citeşte şi: Putin pregătește invazia unei țări NATO: Belarusul a primit ordinul să atace în Vilnius. Lecția Kiev

Unul dintre argumentele principale împotriva revenirii la stagiul militar obligatoriu este situația financiară extrem de modestă din Armata Română. 

Cât câștigă soldații români care ar trebuie să își apere țara cu arma în mână?

Maior –  5.019 lei ( se adaugă sporuri)
Căpitan –  4.324 lei (se adaugă sporuri)
Locotenent gradație 4 –  3.445 lei
Sublocotenent –  2.958 lei
Plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adugă sporuri)
Sergent major –  2.933 lei (se adaugă sporuri)
Sergent gradația 4 – 2.618 lei
Caporal gradație 4 – 2.437 lei ( se adaugă sporuri)
Soldat – 2.236 lei

Practic, un soldat este plătit cu salariul minim pe economie, bani pe care tinerii îi pot câștiga foarte ușor și chiar mai mult decât atât lucrând într-un supermarket sau la un call-center - job-uri care nu presupun niciun fel de risc armat.

Un alt motiv pentru care tinerii refuză să-și apere țara cu arma în mână în caz de atac este din cauza clasei politice care guvernează „doar pentru bugetari, pensionari și clientela de partid”.

Mulți dintre tinerii care refuză să meargă la război susțin că preferă să părăsească țara în caz că va fi atacată. Alții par dispuși să meargă la închisoare, decât pe front.

O nouă viziune

Ministerul Apărării Naționale propune o variantă prin care să facă stagiul militar voluntar mult mai atractiv pentru tinerii între 18 și 35 de ani.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani sunt invitați să participe la un program de pregătire militară timp de patru luni, fiind asigurați cu un salariu și un bonus generos la finalul perioadei de instruire.

Astfel, statul va acorda o soldă pe toată durata stagiului, plus un bonus în valoare de trei salarii medii brute, ceea ce echivalează cu aproximativ 20.000 de lei.

Proiectul nu prevede serviciul militar obligatoriu, ci oferă oportunitatea tinerilor de a se implica voluntar în pregătirea militară. Acest lucru vine ca răspuns la nevoia de a moderniza sistemul de rezerviști voluntari, oferind o instruire mai riguroasă și o compensație mai atractivă.

Inițiativa României se încadrează într-un context mai amplu de pregătire militară în Europa, cu alte țări precum Germania, Marea Britanie, Polonia și Norvegia, care au anunțat măsuri similare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te