Iohannis: „Este necesară coordonarea eforturilor pentru evacuarea cetăţenilor din Israel și Gaza”

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.10.2023 - 21:48
Iohannis: „Este necesară coordonarea eforturilor pentru evacuarea cetăţenilor din Israel și Gaza” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format videoconferinţă, pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format videoconferinţă, pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului.

Iohannis: „Este necesară coordonarea eforturilor pentru evacuarea cetăţenilor din Israel și Gaza”

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, summitul extraordinar a fost convocat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu scopul de a cristaliza la nivel UE o viziune clară şi unitară privind liniile de acţiune în acest cadru complex, conflictul având consecinţe inclusiv pentru Uniunea Europeană şi cetăţenii europeni. Liderii europeni au pledat, în cadrul discuţiei, pentru respectarea dreptului internaţional umanitar, evitarea escaladării conflictului, identificarea de soluţii pentru obţinerea unei păci durabile, în baza soluţiei celor două state, precum şi evitarea tensiunilor şi a exacerbării extremismului la nivelul societăţilor europene, în acest context.

Citește și: Încă doi români morţi, în Israel, din cauza Hamas. Ambii aveau dublă cetăţenie

În cadrul reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat necesitatea transmiterii unui mesaj strategic unitar al UE cu privire la evoluţia situaţiei de pe teren, a informat sursa citată. Şeful statului a condamnat încă o dată atacurile teroriste împotriva Israelului, exprimând regrete pentru pierderile de vieţi omeneşti.

"Preşedintele României a subliniat că ţara noastră susţine fără echivoc dreptul legitim al Israelului la autoapărare, care trebuie exercitat în conformitate cu dreptul internaţional umanitar", adaugă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis a mai transmis, cu privire la rolul pe care Uniunea Europeană îl are în rezolvarea acestei crize şi în continuarea sprijinirii soluţiei celor două state, că UE va trebui să continue să se coordoneze îndeaproape cu Statele Unite şi cu partenerii regionali care împărtăşesc aceeaşi viziune, în vederea evitării extinderii conflictului, a asigurării accesului la ajutorul umanitar şi a protejării populaţiei civile.

Şeful statului a evidenţiat necesitatea coordonării eforturilor pentru facilitarea protecţiei civililor şi evacuarea în siguranţă a cetăţenilor atât din Israel, cât şi din Fâşia Gaza şi a dat asigurări că România este pregătită să ofere asistenţă umanitară de urgenţă.

Citește și: Riscul unui război „cu adevărat periculos” între Israel și Iran este uriaș. Spirala escaladării

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că se remarcă, în acest context, şi la nivelul societăţilor europene răspândirea tensiunilor, a polarizării şi a extremismului, fiind necesare eforturi pentru a limita impactul dezinformării şi al discursului instigator la ură în interiorul UE.

Şeful statului a transmis, cu acest prilej, condoleanţe pentru victimele atacurilor teroriste din Belgia şi Franţa şi a condamnat aceste acte de violenţă extremă, care nu au nicio justificare, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te