Iohannis: „Devotamentul militarilor noștri a făcut ca România să fie membră a NATO și UE”

DE Octavia Constantinescu | 29.04.2019 - 12:55
Klaus Iohannis, mesaj pentru veteranii de război

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, un mesaj emoționant în care a vorbit despre reușitele Armatei Române și despre datoria de a cinstiti memoria eroilor noștri.

SHARE

Reproducem, mai jos, integral, mesajul președintelui Klaus Iohannis:

„Aniversăm pe 29 aprilie «Ziua Veteranilor de Război», un bun prilej de a reflecta la parcursul istoric al statului român. Îi omagiem astăzi pe cei care au pus mai presus de propriul destin viitorul patriei și împlinirea dezideratelor naționale și ne înclinăm în fața lor cu recunoștință și respect. Armata României şi-a făcut datoria față de țară în Războiul de Independență și în cele două conflagrații mondiale, militarii noștri continuând să-și pună viața în slujba țării şi după 1990, în teatrele de operații din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest.

Devotamentul și abnegația cu care militarii noștri au slujit drapelul național, uneori cu prețul sacrificiului suprem, au făcut ca România să fie astăzi o țară respectată, membră a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene. Profesionalismul, competenţa şi spiritul de camaraderie al militarilor români sunt cunoscute şi apreciate atât în ţară, cât şi în rândul aliaţilor şi partenerilor noştri.

Avem, așadar, datoria de a cinsti memoria eroilor neamului românesc și de a face tot ce ne stă în putință pentru a păstra integritatea și libertatea țării noastre. Cunosc dificultățile cu care se confruntă în prezent veteranii de război și doresc să îi asigur că le sunt alături și că susțin, în continuare, demersurile pentru identificarea și concretizarea celor mai bune soluții pentru rezolvarea acestor probleme.

În semn de recunoștință și ca recompensă morală, cu ocazia celebrării «Zilei Veteranilor de Război», am înaintat în gradul următor și am acordat gradul de general de brigadă, în retragere, unor veterani de război. Salut, de asemenea, aportul deosebit al asociațiilor veteranilor de război la educarea tinerei generații şi la promovarea cu consecvență a valorilor noastre naționale.

Totodată, îmi exprim întreaga considerație pentru văduvele de război şi văduvele de veterani de război, care au făcut sacrificii şi care au trecut cu demnitate prin perioadele de grea încercare. Vă asigur, încă o dată, dragi veterani de război, de aprecierea și respectul meu pentru tot ceea ce ați realizat în beneficiul statului român, sub culorile drapelului național, și vă transmit urări de sănătate și liniște sufletească alături de cei dragi”.  

Gabriel Leș, ministrul Apărării: „Veteranii de război reprezintă zestrea de patriotism autentic”

Și Gabriel Leş, ministrul Apărării Naționale, a transmis, luni, un mesaj adresat veteranilor de război. Ministrul a precizat: „Pentru curajul şi spiritul de sacrificiu de care aţi dat dovadă în timpul războiului, pentru faptul că aţi trecut cu bine şi cu fruntea sus peste greutăţile vieţii, vă asigurăm, bravi veterani de război, de întreaga noastră recunoştinţă şi preţuire. Vă aflaţi în permanenţă în atenţia noastră, iar specialiştii în domeniu caută în permanenţă soluţii care să vină în sprijinul dumneavoastră. (…)

Militarii noştri care acţionează, cu determinare şi curaj, în teatrele de operaţii, pentru îndeplinirea angajamentelor internaţionale ale ţării, îi au ca model pe veteranii de război. Aflaţi astăzi la vârste venerabile, dar încă tineri în spirit, în ciuda greutăţilor care le-au marcat viaţa, veteranii de război reprezintă zestrea de patriotism autentic a naţiunii.Tânăra generaţie a avut şi are ce învăţa de la aceşti eroi, oameni modeşti şi înţelepţi, căliţi în spiritul înaltelor idealuri de viaţă, al dragostei de ţară. 

Conform Agerprs, în prezent mai trăiesc aproximativ 7.000 de veterani de război.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.