Iohannis despre OUG pe codurile penale: „Asta pur și simplu nu se poate!”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 13.12.2018 - 16:40
Iohannis se opune codurilor penale. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis atrage atenţia guvernanţilor că modificarea Codurilor Penale, prin ordonanţă de urgenţă ar încălca flagrant Constituţia. Acesta a făcut declaraţia la Bruxelles, unde participă la o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.

SHARE

„Asta pur și simplu nu se poate!”, le-a spus președintele Klaus Iohannis jurnaliștilor care l-au întrebat despre intențiile guvernului. „S-a mai încercat, există practica CCR, care a declarat astfel de încercări pur și simplu neconstituționale. Guvernul nu poate legifera prin OUG pe o speță care este în procedură uzuală în Parlament. Foarte simplă explicația. Deci, nu se poate!” a arătat șeful statului, potrivit Digi24.
Decizia modificării prin OUG a Codului penal și a Codului de procedură penală a fost anunțată la începutul săpătmânii de premierul Viorica Dăncilă. Hotărârea a fost bine primită de membrii Comitetului Executiv al PSD și atunci Viorica Dăncilă a anunțat că este sarcina ministrului justiției să identifice articolele care trebuie implementate de urgență în cele două legi penale, iar ele să fie cuprinse în proiectul de ordonanță de urgență, desigur, cu respectarea deciziilor Curții Constituționale pe cele două proiecte de lege.

Ulterior a apărut și problema respectării unei hotărâri din 2010 a CCR, care la momentul respectiv a atras atenția Guvernului că nu își poate asuma răspunderea prin ordonanță de urgență pe un act normativ care este în același timp și în dezbaterea camerei decizionale a Parlamentului. 

Citește și Cristian Danileț explică de ce Guvernul nu poate adopta OUG-ul pe Codurile Penale

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine însă că a găsit o portiţă pentru a trece aceste modificări prin ordonanţă, chiar dacă o legea este în Parlament. Tudorel Toader spune că România riscă să fie sancţionată de Bruxelles dacă mai întârzie aceste legi.

Toader a declarat joi că o eventuală OUG pe codurile penale nu contravine unei decizii CCR privind modificarea legilor în timp ce se află deja în procedură parlamentară, situaţiile nefiind similare. Concluzia sa fost că unii spun ce ştiu, iar alţii ştiu ce spun. În ceea ce priveşte justificarea urgenţei unui act normativ pe această temă, el a precizat că urgenţa era de anul trecut şi astăzi este „şi mai urgentă”.
Întrebat dacă emiterea unei astfel de ordonanţe pe un proiect de lege care se află deja în procedură parlamentară nu contravine unei decizii  Curţii Constituţionale, Toader a răspuns: „Vă dau răspunsul pe care l-am mai dat cu privire la această chestiune: voi spune, de principiu, că unii spun ce ştiu, alţii ştiu ce spun”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te