Iohannis, de Ziua Armatei: Creșterea bugetului pentru Apărare este o necesitate

DE Adelina Sahlean | 25.10.2019 - 11:55
Sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a precizat, vineri, în discursul susținut la „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol, în cadrul ceremoniei organizate de Ziua Armatei României, că este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat

SHARE

Președintele a menționat că sărbătorim astăzi 75 de ani de la eliberarea integrală a teritoriului României de către armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și tot în acest an se împlinesc 15 ani de la intrarea României în NATO.

Klaus Iohannis a menționat că schimbările de paradigmă privind securitatea internaţională şi regională determină necesitatea adaptării conceptului de apărare a ţării şi de securitate naţională la dinamica din ce în ce mai imprevizibilă a mediului de securitate internaţional, în care riscurile și amenințările se amplifică și se diversifică permanent.

„În primul an de mandat, după consultări cu toate instituțiile, cu partidele, cu mediul academic și societatea civilă am elaborat Strategia Națională de Apărare, aprobată de Parlamentul României. Este ceea ce am promis românilor, pentru că avem nevoie de maturitate în decizii și de consens pe obiective naționale majore. Am susținut atunci că Strategia este o declarație pe care România o face public, ca națiune și ca stat, iar toate demersurile noastre ulterioare au reprezentat expresia concretă a acestei declarații. În prezent, Armata României este o instituție profesionalizată și performantă, având o contribuție decisivă la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la implementarea Politicii de Apărare și Securitate Comună în Europa, prin participarea la misiunile comune, desfășurate pentru combaterea terorismului internațional, precum şi la promovarea securității și stabilității regionale”, a susținut Iohannis.

El a subliniat că apartenența la NATO, la Uniunea Europeană și amplificarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii conferă României cel mai înalt grad de securitate și un profil de partener serios și responsabil, consolidat la nivel internațional.

„Mai mult, România nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate și de viziune despre cum trebuie organizată securitatea internațională, pentru că fără acțiune constantă și coerentă, fără management riguros și fără coordonare între instituții vom rămâne mereu doar la bune intenții și jumătăți de măsură”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică, iar consolidarea profilului şi a vizibilităţii României în NATO constituie un obiectiv strategic pe care va continua să îl urmărească cu consecvenţă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te