Învăţământul profesional dual, susținut de Camera de Comerț și Industrie Constanța

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.06.2019 - 18:07
Reprezentanții CCINA Constanța și ANFPSDR au semnat protocolul prin care sprijină învățământul profesional dual

Opt birouri regionale destinate promovării acestei forme de învățământ în mediul de afaceri vor acoperi întreg teritoriul României.

SHARE

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa colaborează în ceea ce privește promovarea acestei forme de învățământ cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în special, în cadrul Consiliului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, dar şi în Consorţiul Regional. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa se implică direct în crearea de noi clase de şcoli profesionale, inclusiv în învăţământul profesional de tip dual. Pentru anul scolar viitor se doreşte înfiinţarea a 6 clase profesionale duale, în judeţul Constanţa.

Astfel, CCINA Constanţa a semnat un protocol de colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România (ANFPSDR).

Aceasta este urmarea acordului dintre Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și ANFPSDR, care prevede înființarea a opt birouri regionale, în sprijinul promovării învățământului dual în mediul de afaceri.

Directorul general al CCINA Constanța, dl. Ion Dănuţ Jugănaru, a susținut că „nevoia de forţă de muncă este atât de acutizată, încât trebuie să ne gândim, pe termen mediu şi lung, la calificarea forţei de muncă autohtone. Nu putem rezolva problema deficitului forţei de muncă doar angajând muncitori calificaţi din alte țări. Unul dintre obiectivele prioritare ale CCINA Constanța este sprijinirea agenţilor economici în această privinţă. Este nevoie de o mai mare conştientizare asupra a ceea ce înseamnă învăţământul profesional în sistem dual şi trebuie făcute eforturi mult mai susţinute, atât pentru asigurarea condiţiilor optime necesare dezvoltării acestui învăţământ, cât şi de a convinge elevii, dar, mai ales, pe părinţii lor că este o bună cale de urmat în viaţă. În alte ţări, acest sistem de învăţămânţ profesional dual există de foarte mulţi ani şi funcţionează cu succes”.

„Învăţământul dual este, de fapt, un parteneriat public – privat şi finalizarea studiilor în cadrul unei şcoli profesionale duale trebuie să asigure absolventului un loc de muncă. În foarte scurt timp, vor fi înfiinţate 8 birouri regionale care să acopere întreg teritoriul României ca reprezentativitate. După semnarea protocolului inițial cu Camera de Comerț și Industrie a României, urmează să semnăm acorduri cu opt camere de comerț județene, CCINA fiind cea de-a doua, după Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș”, a declarat președintele ANFPSDR, dl. Ion Gabriel Bratu.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -