Interlopul Cristi Baterie, "curentat" de instanță. A băgat în țară 50 de tone de acumulatori uzați

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 05.04.2024 - 16:21
a băgat în țară 50 de tone de acumulatori uzați Foto: ebihoreanul.ro

Interlopul Cristi Baterie a fost "curentat" de instanță după ce a fost trimis în judecată pentru că băgase ilegal în țară 50 de tone de acumulatori uzați.

SHARE

Interlopul Cristi Baterie a fost "curentat" de instanță după ce a fost trimis în judecată pentru că băgase ilegal în țară 50 de tone de acumulatori uzați.

El cumpărae aceste deșeuri pentru a-i scuti pe cei care le dețineau de plata neutralizării acestora care i-ar fi costat mult mai mult.

Interlopul Cristi Baterie băgase în țară 50 de tone de acumulatori uzați. "Curentat" de instanță

Interlopul craiovean Cristi Radu, zis Cristi Baterie, este acuzat că a cumpărat peste 50 de tone de acumulatori auto uzaţi din ţări ale Uniunii Europene, unde neutralizarea deşeurilor este extrem de scumpă, deşeuri pe care, apoi, le aducea în România.

Citește și: Ce era în seiful cu care au fugit un interlop și-un criminal periculos. Ajutați de părinți și iubită

Din datele reţinute de procurori, numai în luna mai 2015, Cristi "Baterie" a introdus în România 21,6 tone de acumulatori uzaţi, pe 24 februarie 2016 a convins un alt bărbat să transporte pe aceeaşi rută 25,2 tone de deşeuri, transport care a fost depistat în Punctul de Trecere a Frontierei şi Nădlac, conform Bihoreanul

Citește și: Cum a băgat spaima în americani interlopul Anaser Duduianu: Mafia românească vine după banii voștri

Un an mai târziu, pe 4 mai 2017, inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea au oprit pentru control o autoutilitară cu semiremorcă care transporta 13,5 tone de acumulatori auto uzaţi, ascunşi în spatele a 449 de anvelope semiuzate, folosite ca paravan.

Citește și: Cum voiau interlopii Aramis, Anaser și Vențer să se răzbune pe Florin Salam care le datora 100.000€

În 2018, interlopul a fost arestat, măsura preventivă fiind menţinută pe tot parcursul anchetei şi revocată, ulterior, în 2021, după ce cazul a ajuns în faţa judecătorilor.

Cristian Radu a fost trimis în judecată pentru instigare la contrabandă calificată, iar cei doi şoferi de TIR care au făcut transporturile cu deşeuri periculoase "interceptate", Gyorgy Atilla şi Ioan Pop Gheorghe, pentru contrabandă calificată. 

Condamnat la închisoare

Prima etapă a procesului s-a derulat la Judecătoria Oradea, care a l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe interlop.

"Instanţa achiesează la concluziile procurorului de caz, în sensul că nu trebuie omisă gravitatea deosebită a faptelor, ca infracţiuni, îndreptate contra sănătății umane.

Nerespectarea strictă a măsurilor de transport, depozitare, manipulare și eliminare a deșeurilor de acumulatori uzați pot pune în pericol unul dintre drepturile fundamentale ale omului și anume dreptul la un mediu sănătos", se arată în hotărârea judecătorească consultată de Bihoreanul

Instanţa a explicat totodată că soluţiile din acumulatorii uzaţi reacționează cu apa și substanțele organice afectând flora și fauna, având efect toxic în mediul acvatic, asupra solului și are o acțiune puternic corozivă pentru piele și membranele mucoaselor putând produce leziuni ale căilor respiratorii.

Hotărârea judecătorească mai poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te