Interlopul „Căpcăunul”, ce făcea contrabandă, a luat 20 de ani de închisoare. Polițiștii nu-l găsesc

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.06.2023 - 19:15
Polițiști în acțiune, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Ziarul de Iași

Pe unul dintre cei mai periculoşi membri ai lumii interlope ieşene îl aşteaptă două decenii de închisoare. Condamnat o dată în 2015 pentru trafic de migranţi şi contrabandă, Marian Plugaru Chirilă nu a putut fi încarcerat.

SHARE

A fugit în Republica Moldova, unde a cerut azil politic, afirmând că este persecutat ca susţinător al lui Victor Ponta. Moldovenii i-au respins cererea, iar Plugaru şi-a continuat activitatea infracţională.

Interlopul „Căpcăunul”, ce făcea contrabandă, a luat 20 de ani de închisoare

A fost condamnat din nou miercuri, iar noua pedeapsă a fost adăugată la cea veche. Până să poată fi închis, cel poreclit „Căpcăunul” sau „Şarpele” va trebui să fie găsit.

Originar din Ţuţora, Plugaru a intrat de tânăr în conflict cu legea, fiind închis în mai multe rânduri pentru furt calificat. După gratii, a cunoscut infractori mai „serioşi”, experimentaţi în trafic de migranţi şi contrabandă, iar după liberare şi-a constituit propriul grup infracţional.

Din 2010, după liberarea unui cunoscut al său, moldovean, „specialist” în trecerea ilegală a frontierei, Plugaru a început să lucreze în stil mare. În momentul de maximă expansiune, grupul său ajunsese să cuprindă peste 30 de persoane.

O primă faptă reţinută de procurori a fost comisă în august 2010, când a aranjat trecerea ilegală a Prutului de către doi moldoveni ce voiau să ajungă în vestul Europei.

În circumstanţe rămase neclare, probabil în contextul unei reglări de conturi cu o grupare moldoveană, Plugaru a încercat să-l ucidă pe unul dintre cei doi migranţi, într-o pădure. Moldoveanul a fost bătut cu o bâtă de baseball şi cu un hârleţ de Plugaru şi complicii lui. A reuşit totuşi să fugă şi s-a predat jandarmilor.

În decembrie 2010, gruparea lui Plugaru a trecut peste Prut, pe la Medeleni, o cantitate de 20.000 de pachete de ţigări „Plugarul”. Ţigările urmau să ajungă pe piaţa ieşeană, dar cea mai mare parte a lor a fost capturată de poliţia de frontieră sau recuperată de pe malul Prutului. „Căpcăunul” l-a găsit vinovat de aceasta pe unul dintre complici, un moldovean.

L-a ameninţat pe acesta că va trimite pe cineva să-i violeze concubina şi să-i ucidă copilul dacă nu-l ajută să-şi recupereze paguba. O nouă cantitate de ţigări, 3.100 de pachete, a căzut însă din nou în mâinile poliţiştilor, în februarie 2011.

O lună mai târziu, gruparea lui Plugaru a preluat din Ungheniul basarabean doi tibetani şi patru egipteni, pentru a-i trece Prutul. Cum au ajuns tibetanii la Ungheni a rămas neclar. Egiptenii obţinuseră viză pentru Rusia, iar de acolo trecuseră ilegal în Ucraina şi apoi în Republica Moldova.

Cei şase trebuiau să ajungă în Ungaria, dar au fost reţinuţi la scurt timp după intrarea pe teritoriul României. Tot în martie, „Căpcăunul” a organizat un nou transport ilegal de ţigări.

Şase colete, cu o cantitate necunoscută de ţigări au fost trecute peste Prut şi transportate ulterior spre Voineşti. Lovitura a reuşit, ţigările neputând fi interceptate.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te