Interlopul Adrian Corduneanu, trimis în judecată într-un dosar cu prejudiciu de 2,2 milioane euro

DE Daniel Toșa | 05.05.2023 - 15:43
Interlopul Adrian Corduneanu, trimis în judecată într-un dosar cu prejudiciu de 2,2 milioane euro - Foto: Facebook/ Adrian Corduneanu

Interlopul Adrian Corduneanu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT - Iaşi, alături de soţia sa, doi notari şi un avocat, într-un dosar de înşelăciuni imobiliare cu prejudiciu de 2,2 milioane euro.

SHARE

În total, în dosar au fost trimise în judecată 12 persoane, printre care Adrian Corduneanu, soţia lui, Ramona Carmen Corduneanu, doi notari (Răzvan Ionuţ Costin şi Daniel Bogdan Florea), un avocat (Ionuţ Crâşmaru) şi un procurator imobiliar, acuzaţiile fiind de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, fals intelectual, fals în declaraţii, abuz în serviciu, camătă, spălarea de bani şi deţinerea de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu.

Interlopul Adrian Corduneanu, trimis în judecată într-un dosar cu prejudiciu de 2,2 milioane euro

Conform DIICOT, în cursul anului 2015, a fost constituit un grup infracţional organizat, alcătuit atât din persoane cu anumite calităţi profesionale (avocat, notar public), cât şi din persoane fără calitate specială, în scopul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi spălarea banilor.

Gruparea identifica titulari de drepturi reale asupra unor imobile sau persoane care aveau vocaţie la obţinerea unor astfel de drepturi.

După obţinerea informaţiilor necesare, au fost contactate persoanele cu drepturi asupra imobilelor, care au fost induse în eroare şi convinse să semneze împuterniciri notariale în favoarea liderului grupării, acte de natură să îi ofere acestuia aparenţa de legitimitate pentru tranzacţionarea drepturilor respective şi însuşirea sumelor de bani.

Citește și: Noul atacator din Serbia, capturat. Este fiul unui ofițer al armatei sârbe. A tras cu un Kalașnikov

Persoanele vătămate au fost determinate să creadă că acesta va acţiona precum un reprezentant de bună-credinţă şi în limitele beneficii financiare în urma valorificării bunurilor lor imobile.

Ulterior, au fost încheiate diferite acte translative de drepturi (contracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune de drepturi sau de dare în plată), în temeiul cărora au fost încasare diferite sume de bani, însuşite de grupul infracţional organizat (uneori cu folosirea în mod fraudulos a împuternicirii, prin depăşirea limitelor acesteia sau după ce aceasta încetase de drept). Persoanelor vătămate nu le-a fost comunicat faptul că au fost realizate operaţiunile juridice şi nici nu le-au fost predate sumele de bani obţinute în temeiul împuternicirilor.

Citește și: Primarul din Corbeanca, reținut pentru corupție, plătește rate de 7.000€ la venituri de 2.000€/ lună

În ceea ce priveşte infracţiunea de camătă s-a reţinut că, în perioada august 2019 - aprilie 2021, soţii Corduneanu au acordat în mod repetat sume de bani cu dobândă liderului grupării, fără să fie autorizaţi în acest sens.

Cu privire la infracţiunea de spălare de bani s-a reţinut că inculpaţii au disimulat un procent însemnat din beneficiile materiale obţinute din comiterea infracţiunilor prin achiziţionarea de bunuri imobile (terenuri în spaţiul intravilan şi extravilan şi imobile cu destinaţia locuinţă), preponderent pe numele unor rude/persoane apropiate.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a cinci imobile din judeţul Iaşi, sume de bani şi un autoturism.

La dosar au formulat cereri de constituire ca parte civilă 11 persoane, două dintre acestea solicitând restituirea în natură a terenurilor şi 9 dintre acestea cerând obligarea inculpaţilor la plata unor despăgubiri în cuantum total aproximativ 2,2 milioane de euro.

Prin rechizitoriu s-a solicitat menţinerea măsurilor asiguratorii şi obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 260.000 lei.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Curţii de Apel Iaşi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te