"Cu toate că o astfel de recomandare adrestă direct unui pacient nu este întocmai etică, întrucât viața sexuală ține mult de aspectele emotionale, profund partiulare si intime ale fiecărei persoane, este bine să ne reamintim de efectele absolut benefice ale unei vieți sexuale coerente", scrie medicul Mihail Pautov pe blogul său.
Iată care sunt și motivele prezentate de doctorul Pautov:
1. Sexul intăreste sistemului imunitar
Persoanele cu o viață sexuală activă își iau mai puține zile de concediu medical.
Persoanele care fac sex cel putin de doua ori pe săptămână au un niveluri mai ridicat de anticorpi ce vă apără împotriva microbilor, virușilor și a altor intruși. Cercetătorii de la Universitatea Wilkes din Pennsylvania au descoperit că studenții care au făcut sex o dată sau de două ori pe săptămână au avut niveluri mai ridicate ale unui anticorp comparativ cu studenții care au făcut sex mai rar.
Pe langa sex ar trebui să faceți și toate celelalte lucruri care vă fac sistemul imunitar fericit, cum ar fi: Mănâncă corect; fii activ; dormi cel puțin 7-8h pe zi; vaccinează-te;
De ce este periculoasă abureala anti-COVID a Corinei Chiriac. Ce spune un medic de specialitate
2. Îți stimulează libidoul
Doriti o viață sexuala mai vie? “Pofta vine mâncând” spune un prover bătranesc, si nu greșește nici in privința asta. Un act sexual îți va crește libidoul și îl va face pe urmatorul și mai plăcut.
La femei un act sexual va spori lubrefierea vaginală naturală, fluxul sanguin intravaginal și elasticitatea, toate acestea făcând ca sexul să fie mai plăcut.
3. Îmbunătățește controlul vezicii urinare la femei
O musculatură pelviană puternică este importantă pentru evitarea incontinenței, (aproximativ 30% dintre femei sunt afectate de incontinență la un moment dat în viața lor. Link articol )
Sexul este ca un antrenament pentru mușchii dvs. pelvieni. Mai mult decât atat, orgasmul provoacă contracția acestor mușchi, ceea ce îi întărește si mai mult.
4. Reduce tensiunea arterială
Cercetarile sugereaza o legatura intre sex si tensiunea arterială scazută.
Multe studii de referinta au constatat ca activitatea sexuala (nu masturbarea) scade tensiunea arterială sistolică. La femei, orgasmul stimuleaza eliberarea homonului oxitocină care are ca efect direct scăderea tensiunii arteriale.
Sexul, ca parte a unei relații emoționale, este deosebit de bun pentru inima ta, atât organic cat si emoțional. Studiile arată că problemele emoționale, cum ar fi stresul, furia, anxietatea și singurătatea, contribuie la riscul de atac de cord la fel ca fumatul și colesterolul ridicat. (Link articol)
5. Se pune ca exercițiu
Sexul este o formă foarte bună de exercițiu fizic. Nu va înlocui alegarea din parc, dar se va adăuga benefic la rutina ta saptamânală de sport.
Sexul folosește aproximativ cinci kilocalorii pe minut, cu patru kilocalorii mai mult decât uitatul la televizor . Acesta îți crește ritmul cardiac folosind diferiți mușchi. Lafel ca în cazul exercițiilor, coerența ajută la maximizarea beneficiilor. So… go for it!
6. Reduce riscul de atac de cord
O viață sexuală corectă este bună pentru inima ta. Pe lângă faptul că este o modalitate excelentă de a vă crește ritmul cardiac, sexul ajută la menținerea echilibrului între estrogen și testosteron.
O perturbare in echilibrul acestor doi hormoni poate duce la o mulțime de probleme, cum ar fi osteoporoza si bolile cardiovasculare.
A face sex mai des poate ajuta. În timpul unui studiu, bărbații care făceau sex cel puțin de două ori pe săptămână au avut un risc de două ori mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât bărbații care făceau sex mai rar.
7. Reduce durerea
Înainte de a ajunge la o aspirină, încercați un orgasm.
Orgasmul poate bloca durerea. El eliberează un hormon care vă ajută să ridicați pragul durerii. Un studiu din 2013 publicat in Cephalalgia arata ca orgasmul ameliorează considerabil durerile de cap și migrena indiferent de partenerul sexual, pozitia actului sexual sau tipul de sex practicat. Cu toate acestea, atingerea orgasmului este esentială pentru efectul antialgic al sexului.
Crampele uterine sunt unele din cele mai neplacute momente cu o cadență lunară pentru o femeie. Înaintea unui orgasm, uterul este mai relaxat, urmând ca în momentul climaxului fluxul sanguin intrauterin să crească, ajutând astfel la relaxarea crampelor uterine. Pe lângă asta, contractia uterină în timpul orgasmului ajuta la eliberarea unor chimicale în sânge care actionează ca analgezice naturale la nivel cerebral.
8. Scade riscul cancerului de prostată
Bărbații care au ejaculat frecvent (de cel puțin 21 de ori pe lună) au fost mai puțin predispuși la cancer de prostată în timpul unui studiu, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane.
Nu aveți nevoie de un partener pentru a profita de acest beneficiu: actul sexual, emisia nocturnă și masturbarea au făcut parte din ecuație.
Nu este clar că sexul a fost singurul motiv pentru rezultatul studiului respectiv. O mulțime de factori afectează riscul de cancer. Însă mai mult sex nu vă face rău.
9. Îmbunătățește somnul
Adormi mai repede după sex și asta pentru un motiv bun.
Dupa orgasm, hormonul prolactina este eliberat, responsabil pentru sentimentul de relaxare si somnolență. Nivelul de prolactină secretat dupa orgasmul obținut în urma unui act seual este cu 400% mai maredecât după masturbare, arata un studiu publicat in Biol Psychol în 2006.
Această creștere a prolactinei si scaderea bruscă a dopaminei post-orgasm este si cauza bine-cunoscutei separari emoționale care survine imediat după orgasm. Nu e că nu te mai place; este doar corpul care îi dictează că îi este somn, un index neurohormonal al sațietății sexuale.
Prolactina este eliberată fiziologic ca răspuns neuroendocrin și în stările depresive. La Universitatea din Groningen, Olanda, au fost realizate studii asupra evenimentelor cerebrale, care accompaniază orgasmul, atât la bărbat, cât și la femeie. Technicile utilizate au inclus Tomografia cu Emisie de Pozitroni (PET) și RMN. Creierul uman reacționează aproape identic la ambii parteneri în timpul orgasmului. Imaginile au pus în evidență faptul că largi porțiuni din cortexul cerebral își reduc temporar activitatea în timpul orgasmului. (Wiki)
10. Ameliorează stresul
A fi aproape de partenerul dvs. poate calma stresul și anxietatea. Atingerea și îmbrațișarea celui drag eliberează în corp așa numitul “feel-good hormone”, oxitocina, hormonul care stă și la baza “high-ului” dat de MDMA și care clocotește in sângele mamelor în timpul sarcinii si al alăptării.
Revenind la primul paragraf, țineți cont de faptul ca sexul nu trebuie să fie niciodată scopul final. Bucurațti-vă de efectele benefice ale acestuia doar cu persoana potrivită; relația emoțională și sentimentală cu partenerul dvs. este scopul suprem al vieții noastre sociale si doar ea vă va conduce la o viață sexuala corectă si la beneficiile acesteia, niciodată invers.
Însă dacă aveți parte la sex ocazional, nu uitați sa folosiți prezervativ.