Maia Sandu i-a cerut Laurei Codruța Kovesi ajutor să recupereze banii oligarhilor din străinătate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.07.2022 - 12:01
MAia Sandu și Laura Codruța Kovesi s-au întâlnit la Chișinău/Foto: Presedinte.md

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a avut marți dimineață o întrevedere cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, aflată într-o vizită de lucru în R.Moldova.

SHARE

Potrivit șefului statului, în cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte, printre care combaterea corupției, eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice, dar și oferirea instituțiilor din sectorul justiției a instrumentelor eficiente ca să combată flagelul corupției, scrie Deschide.md.

„Combaterea corupției este angajamentul cu care am venit în fața oamenilor și ea rămâne prioritatea echipei de guvernare. Ne concentrăm eforturile pe eliminarea practicilor abuzive în gestionarea banilor și proprietăților publice și pe oferirea instituțiilor din sectorul justiției a instrumentelor eficiente ca să combată flagelul corupției. Astfel putem îmbunătăți relația cetățenilor cu statul și putem spori calitatea vieții oamenilor”, a spus președinta R. Moldova.

Maia Sandu a mai afirmat că rezultele în ceea ce privește lupta cu marea corupție sunt de durată și a cerut ajutorul instituțiilor europene abilitate pentru a putea trage la răspundere marii corupți care au fugit în Europa și dețin bunuri și proprietăți în UE pentru confiscarea lor în vederea recuperării prejudiciului.

„Progresele în acest domeniu vin însă mai greu, în special în cazul investigării corupției mari sau în identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare. Aici, avansarea investigațiilor depinde de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții”, a adăugat ea.

Citește și: VIDEO Forțele ucrainene au distrus un mare depozit rusesc de muniție din Herson. Rusii confirmă

Președintele a precizat că autoritățile de la Chișinău contează pe cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE.

„Am discutat aceste lucruri, astăzi, cu Procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, care se află într-o vizită la Chișinău. Am salutat faptul că Procuratura Generală și șefa Parchetului European vor semna un acord de colaborare în acest sens. Contăm pe ajutorul EPPO în investigarea fraudelor comise de fugarii de justiția moldovenească în ultimii ani, dar și în supravegherea utilizării de către Republica Moldova a fondurilor europene”, a mai adăugat ea.

Maia Sandu a menționat că R.Moldova s-a angajat să avanseze în procesul de integrare europeană, iar funcționarea justiției și combaterea corupției rămân determinante în acest parcurs.

Citește și: 4.000 lei lunar, pensie militară pentru deputatul Francisc Tobă, acuzat de represiune la Revoluție

„Statul de drept, eficiența sectorului justiției și capacitatea instituțiilor de stat de a funcționa eficient, fără corupție, sunt hotărâtoare în calea noastră de euro-integrare. Eliminarea flagelului corupției este importantă și în contextul gestionării fondurilor de dezvoltare, pe care țara noastră le va accesa în drumul spre UE. Banii oferiți de donatori trebuie folosiți eficient și onest, în interesul cetățenilor și al modernizării țării, pentru îmbunătățirea proceselor și serviciilor oferite oamenilor”, a precizat ea.

Amintim că Laura Codruța Kövesi întreprinde în perioada 11-14 iulie o vizită de lucru la Chișinău. În cadrul vizitei, Laura Codruța Kövesi are programate mai multe întâlni cu conducerea R.Moldova, dar și cu reprezentanții Procuraturii Generale și procuraturilor specializate (PA și PCCOCS).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te