4.000 lei lunar, pensie militară pentru deputatul Francisc Tobă, acuzat de represiune la Revoluție

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.07.2022 - 22:20
Deputatul Francisc Tobă, acuzat de crime la Revoluție câștigă 4.000 de lei lunar din pensia militară/FOTO: Facebook/FranciscTobă

Deputatul Francisc Tobă, băgat în Parlament de AUR și „renegat” ulterior după ce au apărut în presă informații potrivit cărora numele său apare în dosarul legat de represiunea în timpul Revoluției din 1989, câștigă lunar o indemnizație de 4.000 de lei din pensia militară.

SHARE

Controversatul deputat a realizat în anul 2021 venituri de:

Citește și: EXCLUSIV Tobă a legat ofițeri răniți pe tanc. Victimă: „Dacă se trage, să ne împuște pe noi”

- 48.000 de lei din pensie militară

- 5721 de lei - indemnizație limită de vârstă

- 4680 de lei pensie civilă

De asemenea, el a realizat venituri din indemnizația de deputat de 126.547 lei, reprezentând 10.546 de lei lunar.

Cine este deputatul Francisc Tobă

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică după Revoluţie, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament trimis de FDSN.

Tobă este doctor în ştiinţe militare al Academiei de Înalte Studii Militare, distincţia „cum laudae”, cu teza „Scientizarea deciziei politice în domeniul securităţii naţionale”.

Citește și: Francisc Tobă rămâne parlamentar. Invalidarea anunțată de AUR nu are nici un efect legal

Francisc Tobă, fost militar al cărui nume a apărut în dosarul clasat al crimelor săvârșite de militari la Revoluția din 1989, a participat la întâlnirea cu ambasadorul Valeri Kuzmin alături de Diana Șoșoacă, Mihai Lasca și Dumitru Coarnă.

A fost ales deputat de Brașov pe listele AUR

Plenul Camerei Deputaţilor a votat validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, după ce Comisia de validare a înaintat un raport în acest sens. Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluției din decembrie 1989, iar AUR anunțase că l-a exclus din partid și ceruse invalidarea mandatului acestuia, ales deputat pe listele partidului.

La alegerile parlamentare din 6 decembrie, Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.

Ulterior, ca urmare a reacțiilor negative din partea opiniei publice, pe 21 decembrie, liderul AUR George Simion a anunțat că partidul a decis invalidarea mandatului de parlamentar al lui Francisc Tobă, deoarece faţă de acesta există „suspiciuni” cu privire la implicarea sa în represiuni la Revoluția din 1989.

Numele lui Francisc Tobă apare în dosarul legat de represiunea din Sibiu, din timpul Revoluţiei

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a reacționat calificând votul de validare a deputatului Francisc Tobă drept "o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989".

Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei, semnala pe Facebook protestatarul Marian Ceauşescu. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime. Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase.

Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, ar fi ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te