Inspector RAR, sărea rândul pentru bani. Închis pentru o șpagă de 1.000 lei

DE Alin Crișan | Actualizat: 13.10.2022 - 20:19
Inginer Auto - Foto: Profimedia

Tribunalul Bacău l-a condamnat în 7 octombrie pe Sebastian Ionuț Hârbu, inginer la RAR Bacău, la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

SHARE

Un inginer la RAR Bacău a fost condamnat la închisoare cu executare efectivă pentru că a refuzat să dea declarații în cursul urmării penale și în instanță, în procesul în care a fost judecat pentru luare de mită.

Instanța i-a interzis ca timp de 5 ani să ocupe funcția de care s-a folosit la comiterea infracțiunii, respectiv cea de inginer la RAR Bacău. Alături de acesta a fost condamnată și mituitoarea, Seda Larissa Ozturc, tot la trei ani de închisoare, dar cu suspendarea executării sub supraveghere. Decizia instanței nu este definitivă.

Citește și: 1,8 miliarde € pentru sisteme de irigații în România. Anunțul ministerului

Anchetatorii au stabilit că, pe 14 iunie 2017, Sebastian Ionuț Hârbu s-a întâlnit cu o persoană la intersecția dintre DN 2G cu DJ156A, pe direcţia Bacău-Moineşti, de la care a primit 100 de lei pentru omologarea unui autoturism marca Dacia 1310 în vederea înscrierii în circulație. 

De asemenea, pe 29 mai 2017, inginerul RAR a primit 900 de lei de la Seda Larissa Ozturc pentru urgentarea și facilitarea omologării unui autoturism marca Mini Cooper. Sebastian Ionuț Hârbu nu a recunoscut comiterea faptelor şi nu a cooperat cu poliția sau cu instanţa, refuzând să dea declarații.

„A dat dovadă de dispreț”

Judecătorii au considerat că a dat astfel dovadă de dispreț față de toți cei implicați în acest caz. „Prin refuzul nejustificat al acestuia de a da declarație în cursul procesului penal, dar şi prin planșele foto depuse prin intermediul avocatului ales la ultimul termen de judecată a dat dovadă de dispreț față de organele implicate în soluționarea prezentei cauze”, este concluzia judecătorilor.

Citește și: FOTO Un fotbalist german, operat pe viu. Doi colegi au asistat la intervenția chirurgicală

Seda Larissa Ozturc a dat declarație în proces, dar „a negat cu vehemență aspecte care țin de ordinul evidenței”, după cum a remarcat instanța de judecată.

În cazul lui Sebastian Ionuț Hârbu, magistrații au apreciat că pedeapsa trebuie executată efectiv datorită atitudinii pe care acesta a avut-o în timpul urmării penale și a judecății.

„Deși inculpatul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, instanţa apreciază că prin conduita avută pe parcursul procesului penal nu a dat dovadă că este posibilă îndreptarea acestuia fără a se dispune executarea pedepsei în regim de detenție, motiv pentru care apreciază că nu sunt incidente dispozițiile referitoare la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, a stabilit instanța de judecată, potrivit adevarul.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te